След заплахи от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави

...
След заплахи от страна на Икономическата общност на западноафриканските държави
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер назначи нов военен командир

След закани от страна на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) да прибегне до военна мощ, хунтата в Нигер назначи ново управление на въоръжените сили, съобщи ДПА.

Генерал Муса Салау Барму, който изигра основна роля в държавния прелом на 26 юли, ще поеме поста началник-щаб, заяви нощес по малкия екран представител на военните управляващи. Барму е командвал специфичните сили на страната.

На други значими постове в сухопътните войски и военновъздушните сили също са назначени предани хора, добави представителят.

След като демократично определеният президент Мохамед Базум беше свален от офицери от президентската армия, предходната неделя ЕКОВАС изиска неговото освобождение. Организацията предизвести, че в случай че до една седмица страната не се върне към конституционния ред, тя ще предприеме дейности, които може да включват и военна интервенция.

Според френската телевизия Ер Еф И (RFI) военачалниците на страните от ЕКОВАС към този момент са изготвили проект за възможни дейности.

Посредническата задача на EКОВАС си потегли през вчерашния ден от Ниамей, без да се срещне със самообявилия се за началник на страната военачалник Абдурахаман Чиани, който оглавяваше президентската армия.

Според медийни известия президентът на Нигерия Бола Тинубу към този момент е изискал от Сената в страната си да утвърди военна намеса в прилежащ Нигер, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР