След запитване на marica.bg и Министерство на здравеопазването се зае

...
След запитване на marica.bg и Министерство на здравеопазването се зае
Коментари Харесай

Здравното министерство за случая на Марица: Джипито е в гр...

След питане на marica.bg и Министерство на здравеопазването се зае с пловдивския проблем на човек, който не може да вземе болничен лист за времето, в което е бил с Коронавирус – 19. Формалната причина за отхвърли е, че към този момент е надвишил лимита за болнични, защото е влизал три пъти за интервенции по лечебни заведения. С смяна в Наредбата за здравна експертиза от август месец обаче този проблем към този момент е решен. Лошото е, че не всички персонални лекари знаят за това. Ето по какъв начин разясниха случая от Министерство на здравеопазването:

" Издаването на болничен лист за домашно лекуване при потвърден Коронавирус – 19 попада в обсега на краткотрайна нетрудоспособност за карантина по член 37 от Наредбата за здравната експертиза. Условието за издаване на подобен тип болничен лист е карантината да е наложена според наредбите за битка със заразните заболявания, т.е. да има издадено наставление от органите на държавния здравен надзор (РЗИ), като интервала на краткотрайната нетрудоспособност би трябвало да подхожда на посочения в предписанието на РЗИ интервал.

Съгласно последните промени в Наредбата за здравната експертиза, считано от 17 август тази година болничен лист за краткотрайна нетрудоспособност се издава на обезпечено лице еднолично от лекуващия лекар/лекаря по дентална медицина до 14 дни непрестанно за едно или повече болести, само че не повече от 40 дни, с спиране в границите на една календарна година. В посочените 14 дни, надлежно 40 дни, не се включват дните за краткотрайна нетрудоспособност заради карантина.

Болничен лист за карантина постоянно се издава от личния/лекуващия доктор, без значение от продължителността на карантината и без значение какъв брой дни краткотрайна нетрудоспособност е употребило лицето преди този момент.

В случая отводът на лекаря да издаде болничния лист, в случай че той е за карантина заради позитивен PCR, е непозволен. "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР