След замърсяването от Нова Каховка мониторингът е изключително важен. Той

...
След замърсяването от Нова Каховка мониторингът е изключително важен. Той
Коментари Харесай

Ето какво трябва да се направи, ако до нашето Черноморие достигне опасно замърсяване от Нова Каховка

След замърсяването от " Нова Каховка " мониторингът е извънредно значим. Той би трябвало да бъде зачестен, когато има такова събитие, да се вършат по-често проби, да се вършат и във вътрешността в морето, и да се подсигурява, че резултатите от тях демонстрират стойности на съставените елементи, които не заплашват здравето на хората. Със сигурност ще имаме отрицателни резултати върху Черно море. Това сподели за предаването  " Денят на фокус "  на  Радио " Фокус "  бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. 

" Ще има вреди за морските жители от смяната в солеността на водата, от влизането на избран вид замърсители. Въпросът е дали това може да се отрази по някакъв метод на туризма и на крайебрежието ни. На този стадий мониторингът не демонстрира утежняване на индикаторите ", увери някогашният министър на околната среда и водите. 

" Мониторингът би трябвало да бъде зачестен. Трябва да има по-добра синхронизация сред обособените отраслови институции. Например Регионалната ревизия по околна среда и води, която е във Варна и тази в Бургас, Изпълнителната организация по околна среда - би трябвало да вършат проби, само че могат да ги вършат главно на брега, тъй като нямат морски съдове. С такива обаче разполагат военните и брегова защита ", разяснява още той.

" В идващите няколко седмици морски течения ще стартират да носят до крайбрежията на България мебелировка и боклуци, само че се надявам качеството на морската вода в нашия регион да не бъде влошено. За това единствена гаранция могат да дадат надеждните проби и оповестението на информация ", сподели Борислав Сандов.

Ако инцидентно до нашето Черноморие доближи отрицателно въздействие, което не се показва единствено в предмети и боклуци, ето какво може да се направи: 

" Има написани механизми при такива утежнявания. Случвало се е във времето поради разлив на нефт или различен вид замърсявания. Уведомява се локалното популацията, с цел да може то да вземе превантивни ограничения, да не посещава избрани обекти. Мисля, че до там няма да се стигне. Много е значима и координацията с управляващите в Румъния, тъй като физиката на Черно море - морските течения първо мият крайбрежията на Румъния и се насочат в южна посока. Надяваме се, че метеорологичните условия ще са такива, че да не разрешат по-сериозно нахлуване на замърсители към нашата акватория ", изясни Борислав Сандов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР