След вчерашния си разговор с 29-годишния Желяз Андреев от Добрич,

...
След вчерашния си разговор с 29-годишния Желяз Андреев от Добрич,
Коментари Харесай

Мая Манолова С Важен Призив Към Цяла България! Нека Защитим Нашите Сънародници От Тази Несправедливост!

След вчерашния си диалог с 29-годишния Желяз Андреев от Добрич, чиято екстрадиция е поискана от Съединени американски щати, Манолова изиска да се срещне с американския дипломат Ерик Рубин и предложи основаването на експертна група, която да преразгледа и проучва контракта за екстрадиция със Съединени американски щати предвид на отбраната правата на българските жители.

Националният омбудсман разгласи, че възнамерява да потърси подпомагане за поддръжка на Желяз Андреев от правозащитни организации в Съединени американски щати, само че съгласно нея сега напъните би трябвало предпочитано да се съсредоточат в обезпечаването на финансови средства за съответна отбрана на българина пред американския съд в Маями.

Според нея делото по екстрадицията е единствено първата опасност за Желяз, само че наказателното произвеждане в Съединени американски щати е същинският проблем. Ето за какво тя е безапелационна, че най-съществен е методът, по който момчето ще бъде представлявано и защитавано пред американското правораздаване.

Мая Манолова удостовери уговорката си да подсигурява за прозрачността и целесъобразното потребление на средствата, които българското гражданско общество стартира да събира в набирателна сметка за отбраната освен на Желяз, само че и на останалите 4-ма български жители, които биха били изправени пред съда в Съединени американски щати. Националният омбудсман акцентира, че вратите на ръководената от нея институция са отворени и за другите 4 българи, за които също се чака искане за екстрадиция през океана.

„ Очевидно тези младежи не могат да си разрешат по 20 хиляди $, каквото е предварителното условие за депозит пред юрист, който да ги съставлява и пази пред американския съд. Така че аз съм подготвена да поддържа и всеки един от тях. Те просто би трябвало да се свържат с мен ", съобщи Манолова.

Според нея, е извънредно значимо да се обясни дали в дейностите на упрекнатите българските чиновници на компанията е имало предумисъл: „ От това, което съм чула до този миг, мисля, че става дума по-скоро за противоположното. Тъй като България не е налагала ембарго на Сирия, нито пък Европейският съюз.

" Твърдени закононарушения “ за нарушение на ембарго звучат много неуместно. Престъплението скрит план за машинация на американската страна също е мъчно да си представим по какъв начин може да бъде осъществено от София. Всичко е въпрос на обстоятелствата, които ще показа американската страна и на българския съд, който би трябвало въобще да реши дали е налице равностойност сред твърдените закононарушения от американското обвиняване и българския Наказателен кодекс. “

Манолова е безапелационна, че е неотложно основаване на основаването на експертна група за изцяло или отчасти преразглеждане на контракта за екстрадиция със Съединени американски щати, защото сходни случаи е допустимо да пораждат и след привършване на случая с Желяз и неговите сътрудници.

Омбудсманът напомни за предходния подобен случай – с Гергана и означи: „ Като омбудсман, който пази правата, главният въпрос, който си задавам, е дали договорът за екстрадиция сред България и Съединените американски щати пази съответно правата на българските жители. И отговорите, които си давам на първо четене, не са доста обнадеждаващи. “

Ето за какво съгласно Манолова е належащо експерти по интернационално частно наказателно право да извършат разбор на настояванията за екстрадиция и на това какъв е бил крайният резултат, какъв брой пъти България е желала екстрадиция на американски жители. Омбудсманът упорства и за съпоставяне на контракта сред България и Съединени американски щати и контракта сред Европейски Съюз и Съединени американски щати и за осъществяване на оценка дали европейските жители са по- предпазени от българските.

В умозаключение Мая Манолова акцентира, че в самия контракт за екстрадиция сред българската и американската страна е очакван метод за неговото изменение с 6-месечно предупреждение и означи, че, в случай че процедурата по преразглеждане, е била почнала още преди 4-5 години, по времето на случая с Гергана, през днешния ден към този момент би могло да има развиване.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР