След упоритото мълчание на ВиК – Сливен и опасенията за

...
След упоритото мълчание на ВиК – Сливен и опасенията за
Коментари Харесай

Ще има ли рязък скок в цената на водата в Сливен?

След упоритото безмълвие на ВиК – Сливен и опасенията за внезапен скок в цената , през вчерашния ден бе публикувано формалното известие за измененията в цената на водата за Сливен и района.
Оказа се, че повишаването е нищожно - в границите на към 6 %. Цената за довеждане на питейни води за битови консуматори се трансформира от 1,634 лева – на 1,712 лева./куб. м., на канализационните услуги от 0,070 лева./куб. м - на 0,079 лева./куб. м. Пречистването на отпадъчни води за битовите и приравнените към тях консуматори ще коства 0,394 лева./куб. м, вместо досегашните 0,367 лева за кубик.
Промяната в цените на водоснабдителните услуги става след решение на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР), въз основата на Наредба за контролиране на цените на водоснабдителните и канализационни услуги, в действие от януари 2016 година
Според тази разпоредба измененията в цените на водата (винаги нагоре) се залагат в петгодишни бизнес проекти, които се създават от шефовете на ВиК сдруженията и пазят пред КЕВР.
Бизнеспланът на шефа на „ Водоснабдяване и канализация – Сливен” ООД обаче не е обществено наличен.
Проверка на Actualno.com откри, че това не е казус. Повечето ВиК оператори не са счели за нужно да разгласяват в формалните си уеб сайтове годишните си финансови доклади, бизнес проектите и инвестционните си планове. Очевидно тази информация е много конфиденциална и скътана някъде надълбоко в КЕВР.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР