- След убийството в Сотиря прави впечатление, че извършителят има

...
- След убийството в Сотиря прави впечатление, че извършителят има
Коментари Харесай

МВР търси зрелищни акции за кампанията на Гешев

- След убийството в Сотиря прави усещане, че причинителят има същия профил като килъра на Виктория Маринова от Русе. Каква е повода сходни нещастия да се мултиплицират?

- Ние се концентрирахме върху тези случаи, но твърде доста убийства станаха през този интервал и в случай че се върнем обратно и съпоставим данните, ще забележим, че едни и същи неща вършат усещане. Това са хора, които за сходни закононарушения са лежали към този момент в пандиза, неведнъж са били регистрирани за опити за такива закононарушения, само че очевидно не са намирани очевидци или проверяващите не са разследвали задоволително добре. Затворът обаче по никакъв метод не ги е превъзпитал, каквато би трябвало да е неговата цел. Освен това тези хора, които правят закононарушения, са добре известни на локалните, измежду които живеят. 

- В тази връзка има ли някаква политика на предварителна защита на престъпността от страна на Министерство на вътрешните работи?

- На хартия да, само че на на процедура - не. Които и документи да прочетете през последните 20 година, ще видите, че там се приказва за профилактика, за самодейна активност, което значи приемане на информация, изпреварваща действието на осъществяване на закононарушението, за разнообразни политики за консолидиране в обществото на излезлите от пандиза. Нито едно от тези неща не се е осъществило на процедура. От оня случай със зверското ликвидиране в Нови Искър досега имаме едно и също проявяване. Като приказвам за Министерство на вътрешните работи, нямам поради чиновниците, които са безусловно наясно какво се случва и техният блян да си правят работата е възпрепятстван от безпределно доста други отговорности, които им постановат ръководещите от вътрешното министерство.

- Подкрепяте ли предлагането да отпадне съкратеното правосъдно разследване?

- И различен път е имало такива промени. В момента, в който отпадне, процесите се трансформират в 20-годишни саги, при които някои от обвинените съумяват и да изчезнат, тъй като, даже и да желае, съдът не може да вкара всички обвинени в арестите, така като нямаме толкоз арести. Ще се докара до такава степен обстановката, че да има доста постепенно и неефективно правораздаване, претрупване на съдилищата с каузи и в последна сметка ще имаме по-малко правдивост, в сравнение с хората си мислят, че ще се наложи без опцията за бърз развой.

- На фона на тези убийства дирекциите на Министерство на вътрешните работи се редуват да показват поддръжката си за кандидатурата на Иван Гешев за нов основен прокурор. Как оценявате тази процедура?

- Аз съм живял в такова време, в което по най-различни аргументи, чисто политически, се събираха така наречен колективи от Министерство на вътрешните работи, прочиташе им се една депеша и всички би трябвало да гласоподават, че са съгласни от името на колектива. Тогава те изглеждаха по същия метод. Когато някой се опитваше да каже нещо срещу, незабавно започваха репресии.

- Вие смятате, че в Министерство на вътрешните работи са заставени да поддържат зам. главния прокурор?

- Абсолютно! Аз не познавам чиновници, които са удовлетворени от метода, по който всичко това се случва. Тези зрелищни акции извънредно вредят на Министерство на вътрешните работи. Колко закононарушения допускате, че се случват дневно? Според формалните данни на всеки 6 минути се прави такова. Виждаме акции, при които са ангажирани най-малко 50 души с техника, която продължава през целия ден, и са арестувани 6 лихвари, които след пет дни са тихомълком пуснати. Всичко това е отразено от медиите, които авансово са известени. През това време на всеки шест минути се случва закононарушение. Тоест тези хора, на които им е разпоредено да вземат участие в акциите, са там, вместо да са тук, където се прави ликвидиране или обезчестяване. Това са пиар акции и нищо друго. Нищо не постанова те да се правят с такава гласност. Лихварят може да бъде тихичко спретнат от двама души. 

- Прави усещане и че въпросните проведени незаконни групи, които бяха разрушени през последната седмица, в действителност са работили в продължение на години. Защо чак в този момент бяха ударени?

- Трябва да се знае каква е механиката на това, което се случва. В съответната оперативна дирекция има примерно 20 каузи, по които се наблюдават избрани хора. Обикновено по два от тези случаи се събират доказателства. По другите случаи обаче има събрана извънредно доста информация, само че никакви доказателства или пък доста малко, които не могат да минат в съда. Сега, когато има акция и би трябвало да се показва по какъв начин добре се прави работа, управлението им споделя: " Прегледайте всички случаи, желаеме зрелищни акции ". Аз по принцип съм " за " да се държи престъпният контингент в непрестанно напрежение, тъй като, когато е зает по този метод, той се опасява да прави закононарушения. Не приказвам за проведената престъпност, тъй като тя от дълго време е отвън прожекторите на специфичните служби.

- Преди няколко седмици Министерство на вътрешните работи привика престъпния контингент във връзка с потрошеното столично заведение " Бесо ". Какъв е резултатът?

- Никакъв. Всички са снимани на камерите, всички са наясно коя банда на кого е. Най-много се нервирам на това, че Министерство на вътрешните работи отхвърля изобщо съществуването на проведена престъпност. Механизмът на тази престъпност през последните 20 година се трансформира от ясно изразени групи в една клетъчна хоризонтално разпределена конструкция без забележими вождове. Това е направено, тъй като децата на тези мутри от преди години, които поеха бизнеса, се стремят да употребяват най-хубавите практики -  да са незабележими, мъчно доказуеми. Няма ги към този момент мафиотските структури с дона, консилиерите, капитана, лейтенантите. Може да знаеш, че някой е част от тайфа, само че не е ясно каква е функционалността му вътре. Като го прибереш, той има лимитирани знания върху структурата, която е в главата само на мениджъра. Затова министърът споделя, че към този момент я няма проведената престъпност, като по-късно се поправи, че тя не е от вида на ВИС и СИК. Няма я обаче, тъй като никой не е вманиачен да се изправи като цел и страната да го удря по главата.

- Считате ли, че зам. основният прокурор Иван Гешев има нужните качества да управлява държавното обвиняване.

- Този човек в границите на последните 10 години се промени извънредно доста. Познавам негови сътрудници прокурори, които ми дадоха доста положителни мнения за него тогава. Сега ми споделят, че преди 4-5 години той напълно се е трансформирал. Той се пробва да се държи като Бойко Борисов, когато беше основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Гешев има нещастието обаче да е прекомерно транспарантен. По този метод, по който се издигна Борисов, се направиха още няколко опита и към този момент всички са наясно какво се цели с тази гласност. Това е изхабен метод, който не работи, без значение че огромна част от медиите са купени. До преди седмица се забавлявах да чета какъв брой е готин Гешев и по какъв начин мафията е против него, което е копие на това, което говореше Борисов през 2013 година - който не харесва Цветанов, е от мафията. Оказа се, че ГЕРБ не харесва Цветанов. Редно ли е да запитам ГЕРБ ли е от мафията?

- ГДБОП има ли потенциала да проверява хакерски офанзиви?

- Там са 30 души, които са заети с всички закононарушения, свързани с компютри. Те нямат физическата опция да извърнат внимание на всеки случай, който става прочут. В по-голямата си част те работят по сигнали. Когато някой се оплаче или избухне скандал. За всички други случаи, за които знаят, само че няма сигнал, те не ги записват, тъй като ще е нелицеприятна статистиката. Трябва необикновен метод към структурата за битка с киберпрестъпленията и тероризма. Когато се дадат пари за тази активност, те влизат в бюджета на Министерство на вътрешните работи, а той е разкъсан чувал.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР