След убийството на бившия японски министър-председател Абе Шиндзо от управляващата

...
След убийството на бившия японски министър-председател Абе Шиндзо от управляващата
Коментари Харесай

След убийството на бившия японски премиер - обсъждат връзките на политици със секта

След убийството на някогашния японски министър-председател Абе Шиндзо от ръководещата в Япония Либерално-демократическа партия (ЛДП) обвиняванията за връзка сред политици и сектата на Муун остават на дневен ред.

След конференцията, на която братът на Абе, министърът на защитата Нобуо Киши, разгласи, че той е получил поддръжка от " доброволци ", членове на " Църквата на обединяването ", известна още като сектата на Муун, пред камерите се появи и ръководителят на Генералния съвет на ръководещата Либерално-демократическа партия Тацуо Фукуда.

На конференцията Фукуда загатна за започнатото от него следствие на връзките и вероятните " спорове " на депутатите от опозиционната Японска комунистическа партия (ЯКП) с църквата.

Запитан каква е изгодата от следствието на връзките сред депутатите и въпросната група, Фукуда съобщи, че е откровено любопитен за задачата на следствието.

От друга страна, представители на опозиционните партии реагираха на изказванията на Фукуда с думите: " Коментарите му слагат под подозрение доверието в него като политик. "

Братът на Абе - Нобуо Киши, съобщи, че е значимо да се намерят поддръжници за изборите. На въпроса за поддръжката на членовете на църквата на бъдещите избори Киши отговори: " Не мога да отговоря какво ще се случи на идващите избори, защото те са единствено доброволци ".

Квак Чунг Хван, някогашен ръководител на " Църквата на обединяването ", известна още като сектата на Мун, твърди, че бащата и дядото на Абе, които са умряли вследствие на убийството, са били в стеснен контакт със Сун Мюн Мун, създателя на Сектата на Мун.

На конференция юристите от Националната мрежа на юристите против продажбата на духовни полезности припомниха, че майката на обвинения за убийството на Абе - Ямагами Тецуя, е декларирала, че е банкрутирала, тъй като е дарила пари на религиозна група.

Адвокатите настояват, че " Църквата на обединяването " е хванала в капан доста фамилии като майката на Ямагами.

Адвокатите също осъдиха убийството, като обявиха, че църквата изнудва вярващите за дарения, като сплашва техни живи или умряли родственици.

По време на срещата юристът Масаки Кито означи, че финансовите въпроси могат да доведат до развиване на събитията, като уточни, че църквата заобикаля кредитни карти, банкови сметки и банкови преводи, доколкото е допустимо.

Ако се потвърди, че парите, събрани в брой, са били преведени на политици, Кито споделя, че придвижването на пари може да се окаже в центъра на вниманието.

Основано през 1987 година, адвокатското съдружие, в което членуват към 300 юристи, преди този момент е подавало молби до политици и държавни чиновници, в това число до Абе, църквата да не бъде приета.

Твърди се, че към 2021 година против църквата в страната са заведени десетки хиляди правосъдни каузи, а финансовите загуби на пострадалите са надхвърлили 900 милиона евро.

Следователите, които организират следствието на убийството на Абе, декларират, че обвиненият Ямагами Тецуя е споделил, че майка му е банкрутирала, тъй като е направила подаяние на религиозна група.

Бившият японски министър-председател Абе бе прострелян в гърдите по време на речта си навън в поддръжка на предизборната акция на претендента на Либерално-демократическата партия в Нара.

На 12 юли в будисткия храм " Зоджо-Джи " в центъра на Токио се състоя погребалната гала, закрита за пресата, с дребен брой хора.

Японските управляващи обявиха, че съдът е одобрил удължаването на периода на задържане на Ямагами Тецуя, който е провел убийството на Абе на 19 юли, с още 10 дни до покачване на публични обвинявания. /БГНЕС, АА
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР