Генерал Брис Олигуи Нгуема: Кой е лидерът на преврата в Габон?

...
След свалянето от власт на президента на Габон Али Бонго,
Коментари Харесай

След свалянето от власт на президента на Габон Али Бонго, генерал Брис Олигуи Нгуема беше носен по улиците от своите триумфални войски, които скандираха „Oligui, président! Oligui, pésident!“.

48-годишният генерал със сигурност изглежда човек от народа, тъй като е държан високо от неговите войници, но за мнозина той е неочакван лидер.

Само преди пет години той почти не съществуваше в общественото съзнание на Габон, след като прекара 10 години извън страната след е уволнен от вътрешния кръг на семейство Бонго, което до сряда управляваше Габон почти 56 години.

След завръщането на генерал Нгуема той тихо се издигна до армията най-висока позиция. Тук той посвети дните си на поддържане на режима на президента Али Бонго.

Новият силен човек на Габон е роден в габонската провинция Haut-Ogooué. Районът е крепост на семейство Бонго и някои дори казват, че Ген Нгуема е братовчед на Али Бонго.

Ген Нгуема последва баща си и продължи кариера военни. На много млада възраст той се присъединява към мощната част на Републиканската гвардия на Габон, след като първо е преминал обучение в престижната военна академия на Мароко.

Амбициозният млад офицер бързо привлича вниманието на военен топ и става помощник на тогавашния президент Омар Бонго, който е бащата на Али Бонго.

Твърди се, че генерал Нгуема е бил изключително близък с Омар Бонго – той е служил на автократа до смъртта му през 2009 г.

„Той е човек, от когото не се очакваше [да ръководи Габон] в този момент“, каза Едвиг Сорго-Депан, анализатор на африканската политика, който работи за Amber Advisers, пред програмата Newsday на BBC.

< p class="ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10">"През 2000-те той беше далеч от страната за известно време... беше почти забравен."

Когато Али Бонго пое управлението от баща си през 2009 г., Ген Нгуема беше уволнен от работата си. Той започва това, което местните медии описват като „изгнание“, като служи почти 10 години като аташе в посолствата на Габон в Мароко и Сенегал.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР