След старта на войната с Украйна Русия се е опитала

...
След старта на войната с Украйна Русия се е опитала
Коментари Харесай

Доклад на МО отчита опитите на Русия да ни държи в енергийна клопка

След старта на войната с Украйна Русия се е пробвала да провокира вътрешнополитическа дестабилизация и публично опълчване в страните от Европейски Съюз, в това число и в България,  в това число и употребявайки доставките на природен газ.  Целта е била да се окаже напън върху вземането на суверенни национални стратегически решения, както и да се продължи зависимостта от съветски енергийни доставки.

Войната докара до разширение и интензифициране на съветската срещу страните от НАТО и Европейски Съюз . Целта на тези дейности е ориентирана главно към: основаване на вътрешнополитическа дестабилизация и публично противопоставяне; възпрепятстване на решения за подсилване на съюзния възпиращ и защитителен потенциал; понижаване на солидарността и поддръжката за Украйна и оказването на навременна и ефикасна военна помощ; продължение на зависимостта от съветски енергийни доставки. Република България също беше обект на систематични съветски хибридни въздействия, в това число и посредством едностранно спиране на газовите доставки, за оказване на въздействие върху вземането на суверенни национални стратегически решения. "
 Досиетата „ Вулкан “ – чете се съветската хибридна и кибервойна
Досиетата „ Вулкан “ – чете се съветската хибридна и кибервойна

Мащабно приключване на информация за първи път разкрива войната на Русия в мрежата

Това написа в отчета на Министерство на защитата за 2022 година, оповестен на уеб страницата за правна информация на Министерски съвет. Докладът е признат на Решение на Министерски съвет и ще бъде препоръчан на Народното събрание. Република България е солидарна с Украйна и поддържа нейните законни старания и дейности да се опълчи на съветската военна експанзия, в това число и с даване на военна помощ.

Докладът акцентира, че съветските нападателни дейности са оказали мощно отрицателно влияние върху стабилността в , в това число Южен Кавказ, както и Западните Балкани . Също по този начин се е влошило се положението на сигурността в зоните на замразените спорове. Докладът регистрира и засилена агитация и хибридни дейности в посока Западните Балкани. Положително въздействие са оказали стартиралите договаряния за присъединение на Албания към Европейски Съюз и полученият статут от Босна и Херцеговина на държава-кандидат за участие.

Военните регистрират деструктивната роля на Русия в опитите й да сътвори нови зони на неустойчивост, възползвайки се от съществуващите в района проблеми и несъгласия.

В РСМ  се забавят, в това число заради неотшумяващи антибългарски обществено-политически стандарти. Потенциалът за дестабилизиране на Босна и Херцеговина се резервира вследствие на сепаратистките начинания на босненските сръбски водачи, подкрепяни от Кремъл. Силното съветско въздействие се резервира и в Сърбия, регистрират военните . Посредничеството и наличието на интернационалната общественост в Косово останаха главен поръчител за възпиране на Белград и Прищина от дейности с отрицателно въздействие върху районната непоклатимост, се споделя в отчета на МО.

Министерството на защитата дефинира съветската военна експанзия като най-непосредствената опасност за мира в международен проект. Докладът показва и че съветските военни са направили редица военни закононарушения.

Развитието на спора в Украйна и обвързваните с това поучения от практиката постановиха редица промени в схващанията и методите за водене на бойни дейности.

Войната на Руската федерация срещу Украйна е главният фактор с дестабилизиращо въздействие върху стратегическата среда, който определяше провокациите за националната сигурност. Хибридните закани, тероризмът, властническите режими, миграционните талази, проведената престъпност, кибер-престъпността и когнитивните въздействия са измежду основните провокации за националната и съюзната сигурност , написа още отчета.

Според военните България също е станала жертва на систематични, като тези офанзиви са се засилили, зачестили са и хакерските атаки против сериозната инфраструктура.

Докладът на МО регистрира и засилен растеж на, който не е понижен през зимните месеци. Военните сигнализират за риск от потреблението на миграционните проблеми в хибридни интервенции срещу Европейски Съюз, както и за инфилтрирането на терористи в европейски страни.

По отношение на процесът по рационализация и превъоръжаване на армията, МО показва, че дейностите изостават, в това число и на равнище финансиране.
 Снимка 613023
Източник:

През интервала 2018-2022 година,

Разходите за защита, като % от Брутният вътрешен продукт на страната, остават съвсем без промени в диапазона от 1,44% до 1,62% (с изключение на 2019 г.). Това е закъснение в постигането на поетия политически ангажимент в НАТО за увеличение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт до 2024 година Това е изключително видимо за 2022 година, когато по първичните оценки ще се покаже противоречие (1,62%) по отношение на заложеното и в Националния проект 2024 (1,70%).

Негативните последици от посоченото закъснение ще се проявят през идните години в още по-висока степен, защото ще набъбнат разноските за личен състав, а повишението на финансовите разноски през множеството години се дължи главно на поддържане на съществуващите остарели, а в много по-малка степен на придобиване на нови качества за армията.

Следва да се регистрира, че поетият от всички страни в НАТО ангажимент е 20% от общите разноски за защита към 2024 година да се употребяват за придобиване на нови системи въоръжение и техника

За задачата ще са нужни сензитивно по-високи разноски за защита, изключително в частта на финансовите разноски. Като образец от МО показват, че множеството страни в НАТО, в това число и България, регистрират, че равнището на разноски за защита от 2% от Брутният вътрешен продукт е незадоволително и към този момент го възприемат не като цел, а като насочна точка за по-нататъшно повишаване.

Докладът също по този начин регистрира изчерпаните благоприятни условия за така наречен кръгови покупко-продажби, както към този момент един път призна служебният боен министър Димитър Стоянов. Интересът на страната ни към такава опция обаче се показва с начална точка осъществяване на Решението на Народното събрание от 03.11.2022 година за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна и подсилване на отбранителните качества на България.

В отчета се споделя, че е почнала работа по нова отбранителна тактика на България .  
 Димитър Стоянов рапортува пред Англия положението на защитата ни
Димитър Стоянов рапортува пред Англия положението на защитата ни

Пред Лео Дохърти са подчертани и двустранни връзки в областта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР