След специализация в Института по сърдечни болести на Университетската болница

...
След специализация в Института по сърдечни болести на Университетската болница
Коментари Харесай

България вече има медицинска сестра по сърдечна недостатъчност

След специализация в Института по сърдечни заболявания на Университетската болница във Вроцлав, докторантът от Медицинския университет във Варна Мария Георгиева към този момент е първата здравна сестра по сърдечна непълнота в България.

Тя е старша здравна сестра на Отделението по неинвазивна кардиология към Втора клиника по кардиология на УМБАЛ " Света Марина “ – Варна и докторант по докторска стратегия " Управление на здравните грижи “ към Катедрата по здравни грижи към Факултета по публично опазване на здравето на МУ-Варна, оповестиха за Varna24.bg от университета.

За избора си да премине това образование Мария Георгиева показа: " В доста европейски страни са развити клиники по сърдечна непълнота, където особено подготвени експерти по здравни грижи оказват профилирана сестринска грижа за възстановяване качеството на живот на пациентите със сърдечна непълнота, понижаване на рехоспитализациите и редукция на смъртността. От 4 години работя по дисертационен труд, обвързван с грижата за заболели със сърдечна непълнота. От огромен интерес беше за мен да се обуча и сертифицирам като здравна сестра по сърдечна непълнота. Един от университетите, предлагащи тази сертификация, е Медицинският университет във Вроцлав, Полша “.

Старша здравна сестра Мария Георгиева акцентира, че с помощта на положителната колаборация сред МУ-Варна и МУ-Вроцлав, това образование се е осъществило като подвижност по стратегия " Еразъм + “.  

По отношение на детайлите по време на образованието докторантът посочи: " Обучавах се в Института по сърдечни заболявания на Университетската болница във Вроцлав за 21 дни от сътрудници със компетентност " Медицинска сестра по сърдечна непълнота “, ръководени от проф. Ухманович – шеф на Европейския проучвателен център на медицинските сестри “.

​Обучението е протекло по стратегия, включваща: наблюдаване на най-хубавите практики и опит в стратегии, профилирани за лекуване на заболели със сърдечна непълнота, следене на пациенти със сърдечна непълнота в болнични и амбулаторни условия, скрининг за тревога и меланхолия при пациенти със сърдечна непълнота и други

След положен изпит в Института по сърдечни заболявания – Вроцлав, Полша, докторантът получава документ, както и отлични колегиални взаимоотношения за бъдещи интернационалните планове и съдействие.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР