След снощния единствен теленизионен , потърсихме за коментар политолозите проф.

...
След снощния единствен теленизионен , потърсихме за коментар политолозите проф.
Коментари Харесай

Кой спечели дебата между Радев и Герджиков? Говорят анализаторите

След снощния единствен теленизионен, потърсихме за коментар политолозите проф. Румяна Коларова и доцент Петър Чолаков.

Ето какво споделиха те пред:
Какво успяхте да чуете и какви знаци разчетохте в предизборния спор и какво не се чу от фена?
Румяна Коларова:  От едната страна имахме човек, който управлява цялата власт в страната и който с доста думи се опита да се оправдае за забележимите проблеми в ръководството. От другата страна видяхме човек, който е влезнал в предизборна конкуренция едвам преди месец, само че към този момент е наясно с тежестта на проблемите пред страната. При това за този къс интервал от време е съумял да наложи своя главен приоритет като съществена тематика в целия избирателен спор. Именно проф. Герджиков бе с ясното схващане, че с помощта на неговата кандидатура и неговия жанр на водене на спор, беше изменен духа на цялата акция. Искам да подчертая, че президентската акция промени и духа на дебата в изборите за парламент. Защото предходните две предизборни акции бяха изпълнени с остро опълчване, грозни нападки и извънредно и единствено отрицателни квалификации. Сега сме очевидци на друг звук, който подсигурява и успеха на новите любимци - обединяване към общи цели, това е лайтмотивът на акцията на проф. Герджиков.

Петър Чолаков:  Всички съществени тематики бяха разисквани – опазване на здравето, национална сигурност, стопанска система, външна политика, връзките с Република Северна Македония, Русия и Съединени американски щати, методите за справяне с политическата рецесия и процеса по сформирането на постоянен кабинет. От тази позиция видяхме спор всъщност. Въпреки че имаше и искрено политически послания и тези, то имаше и много конкретика. Настоящият президент беше по-убедителен в дебата, по-настоятелно отбрани своите тези. Забележете обаче, че тази намира се организира в доста забавен подтекст – един претендент, който се явява за втори мандат и един кандидат за първи мандат. В този смисъл това, което работи в интерес на Радев, е че приключва мандата си с един огромен рейтинг, както и че политическото махало се обърна към партиите на смяната. Трябва да отчетем и обстоятелството, че на първи тур неговата преднина е впечатляваща.
Кой съгласно вас съумя да надделее и да излезе като своебразен победител от този ефирен конфликт и по какъв начин видяхте държанието им?
Румяна Коларова:  Президентът Радев беше ненужно отегчителен, защото избягваше директните и ясни отговори на неуместните въпроси. Във всяка една от тематичните секции беше явно, че той нарушава разпоредбите на дебата, получаваше повече време в името на това да се доизкаже.

Това празнословие беше не просто защитна тактика, само че и тактичност на офанзива против съперника, тъй като тъкмо многословието, даже логореята на Радев известна степен изнерви проф. Герджиков, който бе сбит и с ясно структурирани тези.

Изключително неприятно усещане направи и това по какъв начин Радев неведнъж и персонално да нападаше Герджиков, освен това голословно приписвайки му недостатъци на други хора или зависимости от тях. Многократно проф. Герджиков го прикани да приказва за него персонално и с съответни обстоятелства. При това обвиняването, че ректорът на Софийския университет е „ заслон на ГЕРБ “, или „ представител на обединението „ Магнитски “ и така нататък - е засегнатост освен персонално към Герджиков, само че най-много Алма матер като институция. Професорът нито един път не си разреши персонални нападки или обиди към армията или летците. В този смисъл това е извънредно неприятен отзив за моралните качества на настоящия президент.

Докато Герджиков бе податлив да се съгласи с част от тезите на съперника си, то не видях от отсрещната страна даже най-малък знак за единодушие с явни истини, които професорът сподели. Това е типично в стила на Радев, а също така той не отговори на въпроса какви неточности е направил. Всеки от нас прави неточности и силата е в това да ги признаем. Явно Радев счита себе си и за непогрешим. Нещо повече – на въпроса за това кой български президент той най-вече почита, той избра човек, който не е бил в никакъв случай президент. Защо? Защото съгласно мен той смята себе си за най-хубавият президент.
Структури на Българска социалистическа партия от цялата страна обявиха поддръжка за Румен Радев
Структури на Българска социалистическа партия от цялата страна и кметове на левицата излязоха с заявления в поддръжка на президентската двойка Радев – Йотова...



Петър Чолаков:  Определено Радев беше по-убедителен. Още първоначално актуалният президент хвана  Герджиков, че не е чел Конституцията - там не написа, че президентът е " обединител " на нацията, както съперника му  сподели. Самият проф. Герджиков се опита да го предизвика неведнъж, както и единствено най-малко на два пъти, споменавайки акциите на Бойко Рашков и намесите в изборния ни развой от страна на Турция. Радев обаче не се поддаде на тази реторика, която е рискова и може да се пояснява от изселниците в съседката ни и българските турци като посягане над техните права. Според мен той не попадна в тази клопка.

Иначе имаше някои искрено занимателни моменти – Радев цитира Аристотел, а проф. Герджиков, който е точно преводача на творбите на античния влъхва, не отговори на тази задявка.

По създание мога да отбележа диалога за здравната рецесия – тя е като тип слабост на президента Радев, защото се упреква служебния кабинет за несправяне с рецесията. Той обаче съумя да показа една любопитна статистика, съгласно която сме на едно от първите места в Европа по спад на новите случаи на инфектирани и заболели на дневна база. Тук господин Герджиков имаше късмет да наложи гледната точка, че кабинетът не е работил изключително съответно, само че не съумя изключително. Не направи положително усещане и повторението от страна на кандидата, че не е специалист в тази и онази област. По отношение на по-ключовия миг с въпроса за Крим – тук Радев съумя да отбрани позицията на България като членка на НАТО, макар че зададе въпрос „ чий да е Крим, с изключение на съветски? “. Трябва да се означи и променената позиция на Съединени американски щати по отношение на Северен поток 2, която демонстрира за какво тезата на Радев, че глобите по отношение на Русия не правят работа, не е без съображение. Като цяло обаче Радев показва външнополитически натурализъм и по повод глобите към Русия.
Вашите последни прогнози в последния ден от акцията - очаквате ли изненади на балотажа по отношение на интензивност и по отношение на краен излаз?
Румяна Коларова:  Тази изненада, която ни сервираха с предизвиканото напрежение с Република Турция, е извънредно рискова. В името на едни възможни 80 000 гласа (които не е ясно дали ще се получат) се предизвика етническо и дипломатическо напрежение, което има и обществен резултат.
Проф. Анастас Герджиков: Гласувах за това да имаме същински държавници - СНИМКИ - ВИДЕО
Гласувах за това да имаме същински държавници, които са загрижени за всеки жител. Надявам се, че тези същински държавници ще ни изв...

Мисля обаче, че абсурдът с Турция бе предизвикан и иницииран не толкоз поради гласовете от чужбина, а с цел да се замаже големия дипломатически гаф, който протежетата на Радев направиха по тематиката със Северна Македония – оказа се, че преди да са почнали диалозите за кабинета в Скопие към този момент знаят името на новия външен министър (бел.ред Даниел Лорер) и по какъв начин той ще подсигурява отстъпки от страна на българската страна. В желанието си този факт да не помрачи балотажа, Радев предизвика спор и напрежение по тематиката Турция. Така в името на дребни политически дивиденти настоящия президент сложи на карта дълготрайния ни народен интерес.

Имаше един огромен незададен въпрос към Радев – по какъв начин той ще изясни икономическия срив на България - от 9,9% за второ тримесечие растежа на БНП пада до 0,4% за третото тримесечие? Всички пояснения, че служебното държавно управление е без значение от Радев, са безспорна неистина – той е титулярът на този кабинет. Във всеки един миг той може да смени всеки министър от кабинета и даже министър ръководителя, просто с един декрет.

Петър Чолаков: Винаги присъединяване на настоящ президент в такива диспути съставлява риск, тъй като единствено той може да загуби. Проф. Герджиков обаче не съумя да добави нищо към своя актив от това показване и даже може би Радев добави спомагателни точки към себе си. Герджиков се държа почтено и показва своята подготвеност, само че не съумя да разколебае Радев. От позиция на самия спор дистанцията надали ще се съкрати. Единствената компликация пред Радев би могла да бъде позицията на Корнелия Нинова, която е много странна и сериозна и към него, и към „ Продължаваме промяната “, която тя назова „ президентска партия “. Все отново се колебая тези условия да съумеят да го спънат. Относно интензивността – предвиждам още по-голям спад, огромни електорални групи няма да намерят мотивация да гласоподават и най-много за кого да гласоподават. Виждате и още веднъж опитите да се играе с етническата карта, в която съперниците на Радев намират негово едва място. По-вероятният излаз обаче е втори президентски мандат за сегашния държавен глава.



Интервюта на Ивайло Илиев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР