След случая в Нови Искър, при който се оказа, че

...
След случая в Нови Искър, при който се оказа, че
Коментари Харесай

Цацаров назначи проверка за колко време прокуратуратура вкарва в затвора осъдени хора

След случая в Нови Искър, при който се оказа, че главният обвинен не е бил открит осем години, с цел да бъде вкаран в затвотра, основният прокурор Сотир Цацаров разпореди инспекция в прокуратурите в страната за срочността и успеваемостта на ограниченията и дейностите по привеждане в осъществяване на присъди, по които не са арестувани наказани лица.

Това се схваща от известие на държавното обвиняване. Проверката " цели и определяне на усложнения, пропуски и нарушавания, както и позитивни практики при осъществяването на наказванията, с оглед повишение успеваемостта на издирвателната активност ", оказва се от известието. Срокът на инспекцията е 2 февруари, като за нея ще са виновни петте апелативни прокуратури в страната. Дотогава те би трябвало да показват отчети с информация какъв брой са формираните изпълнителни преписки с наложено наказване " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ", по които не са издирени и арестувани наказаните с влезнали в действие присъди. Трябва да бъде предоставена и информация за датата на изпращане за привеждане в осъществяване на правосъдния акт на съответните отдели към правосъдното министерство или Министерство на вътрешните работи, както и датата на приемането на уведомлението, че наказаният не е издирен.

Докладите ще съдържат информация за датата на депеша за оповестяване на наказаното лице за търсене, периодичността на кореспонденцията с органите на вътрешното и правосъдното министерство по отношение на издирването и резултатите от него. Ще бъде изисквана и информация дали е направена навреме Европейска заповед за арест, респективно предложение до ВКП за екстрадиция след приемане на данни за последното престояване на наказания отвън страната.

Информацията ще бъде оценена от Върховна касационна прокуратура.

Главният прокурор е разпоредил да бъдат тествани и всички преписки, по които присъдата е изпратена за осъществяване на Областните звена " Охрана " при Министерство на правораздаването и в прокуратурите не е получено съобщение за задържане на наказаните лица.

Цацаров ще иницира и среща с управлението на Министерство на вътрешните работи и основна дирекция " Охрана " (която е към правосъдното министерство) за " набелязване на съответни дейности по възстановяване на издирвателната активност при привеждане в осъществяване на наказванията " отнемане от независимост " и " пожизнен затвор ", се схваща още от известието.

" Ще бъде разисквана нуждата от правене на оферти на законодателни промени за повишение срочността и успеваемостта на дейностите по осъществяване на правосъдните актове, както и промени, целящи недопускане на наказани лица с влезнали в действие присъди да се отклонят от изтърпяване на наказванията и да останат ненаказани ", пишат още от прокуратурата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР