След седмици на военни атаки Киев се опитва да се

...
След седмици на военни атаки Киев се опитва да се
Коментари Харесай

Обратно в Киев: Трябваше да се върнем. Трудно е да си навън, когато в родината ти има война

След седмици на военни офанзиви Киев се пробва да се върне - доколкото може - към живота си преди войната. Кафенета, бръснарници и заведения за хранене в украинската столица отново са отворени. А хиляди хора - избягали от войната, към този момент се завръщат у дома.

Близо 5 млн. украинци напуснаха страната си, откакто Русия стартира военна инвазия на 24 февруари. Руската войска унищожи инфраструктура, срина институции, културни монументи, жилищни квартали и причини гибелта на хиляди хора.

В края на април руските сили последователно се изтеглиха от Киев и започнаха по-мащабна атака в района на Донбас и южните елементи на Украйна. Някои бежанци разчетоха това като знак, че могат да се върнат там, където руснаците отстъпват. 

Един от тях е Михаил Сидоренко – IT чиновник от Киев, който прекарва първите девет седмици от съветската инвазия в сигурност в Берлин. Няма самообладание да се завърне.

„ Всичките ми другари още веднъж са в града. Никога не съм се чувствал повече украинец, отколкото сега. Това е като някакво вътрешно огнище, което те направлява. Обикалял съм света и сега няма нищо по-добро от Киев “, споделя Сидоренко пред „ Financial Times ”, до момента в който чака да пресече границата сред Полша и Украйна.

Той е на 26 години - мъж в дейна военна възраст. В началото на войната Украйна разгласи готовност и указ на президента Володимир Зеленски постанови, че всички мъже от 18 до 60-годишна възраст не могат да изоставен страната. Сидоренко обаче споделя, че това изобщо не го тормози.

„ Сега това е някак предсказуемо. Все още има някои шансове за въздушни удари в Киев, само че ние сме подготвени “, споделя той.

На границата е и Ана - дружно с двете си деца. Семейството пътува от Португалия - отпътува за там на 1 март, с цел да се спаси от войната. 

„ Искаме да се върнем вкъщи. Трудно е да си в чужбина, когато в родината ти има война. Усетихме, че би трябвало да се върнем назад. Не знаем за какъв брой дълго. Може да се наложи още веднъж да напуснем “, споделя Ана.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР