След седмици на спекулации, има все повече ясни доказателства, че

...
След седмици на спекулации, има все повече ясни доказателства, че
Коментари Харесай

Ще скарат ли наемниците от ``Вагнер`` Париж и Москва |

След седмици на спекулации, има от ден на ден ясни доказателства, че членове на съветската наемническа група “Вагнер ” са в Мали. Бившатa френска колония сега изпитва съществени проблеми в борбата си с джихадистки обединения в северната част на страната. Според наличната информация, както при разполагането на наемници от Русия в Централна Африка, Либия - където Москва има съществено наличие - е послужила като трамплин за разполагане на военни сили в други елементи на Африка. Когато става дума за Африка на юг от Сахара, публичното внимание в Европа и Запада не е огромно, а конкурентни сили се възползват от това, с цел да защитят или прокарат своите ползи в района.

Москва поеме надзор върху потребните изкопаеми на Мали?

Британското външно министерство обществено се опълчи на наличието на “Вагнер ”. В изказване, английското длъжностно лице по въпросите на Африка, Вики Форд, съобщи, че “Великобритания е надълбоко загрижена за консултациите сред държавното управление на Мали и организацията, известна като “Вагнер ”, припомняйки, че главният спонсор на компанията е предприемачът Евгений Пригожин, който се намира под английски наказания. В Москва връзките сред олигархът с персонални връзки с Путин и “Вагнер ”, се отхвърлят публично.

Според Лондон, активността на “Вагнер ” ще подкопае напъните на интернационалните сили и ще даде опция на Москва да поеме надзор върху полезните изкопаеми на Мали. Страната е богата на злато, диаманти, калай, олово, цинк, фосфор, стоманени руди и други запаси, които съставляват интерес за съветските компании, изпитващи тежестта на интернационалните наказания.

Неотдавна държавното управление на Мали се съгласи да договаря за изпращане на към 1000 съветски наемници, тъй като Париж реши да завърши антитерористичната интервенция “Бархан ”, като изтегли контингента си от страната. Вместо французите, в Мали би трябвало да влезе интернационален контингент от африкански страни, чиято бойна успеваемост повдига редица въпроси. Също по този начин, в Мали ще остане дребна военна мощ под егидата на Европейски Съюз и присъединяване на Франция, в която роля ще имат също Швеция, Естония, Чехия и други страни.

Мали претърпя два военни преврата за две години

Държавният прелом, осъществен през август предходната година, също изигра определяща роля в решението на малийските военни да се извърнат към “Вагнер ”. Мали претърпя два военни преврата за две години и сега хунтата има предпочитание да се легитимира, като покаже увереност и рецензия към Франция, против която обичайно има мощни настроения в Субсахарска Африка. Като цяло логиката на Бамако не е сложна за схващане. Властите в Мали се нуждаят от поддръжката на способно задгранично военно наличие, с цел да предотвратят вероятността от нов цивилен спор.

Трябва да се напомни, че след експлоадирането на протестите в арабските страни, след 2012 година Мали се трансформира в гореща точка поради завръщането на локални бойци, наети от режима на Муамар Кадафи да се борят против либийските опозиционни сили. В северната част на страната водачеството на “Ал Кайда ” подписаха договорка с локалните туарегски сепаратисти против държавното управление в Бамако. В хода на военните дейности те на практика поеха контрола над огромни региони от Мали, когато управляващите желаеха военна помощ от Организация на обединените нации и Франция. Париж стартира въздушни удари и изпрати няколкостотин бойци в страната. Съветът за сигурност Организация на обединените нации поддържа френската военна намеса. Тогава Франция съумя да овладее обстановката, само че заплахата от повтаряне на ислямисткия протест остава както поради подкрепления на “Ал Кайда ” и неналичието на доверие измежду цивилното население поради зверства, осъществявани от малийската войска.

Франция предизвести Русия

Франция, привикнала да играе значима роля на териториите на някогашните си колонии, реагира отрицателно на идното появяване на “Вагнер ” в Мали. Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предизвести съветския си сътрудник Сергей Лавров за " съществени последствия, в случай че групата бъде забъркана в тази страна ". Коментирайки по-късно обстановката, Лавров съобщи, че френските военни в африканската страна са се провалили. „ Те (властите на Мали) се обърнаха към частна военна компания от Русия по отношение на обстоятелството, че, както разбирам, Франция желае доста да понижи своя боен контингент, който беше там поради битката с терористи, ”  сподели Лавров в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.
Така ръководителят на съветското външно министерство даде да се разбере, че Москва няма да се поддаде на натиска от Запада и окончателният избор би трябвало да бъде изработен от управляващите в Бамако. Изявлението на Лавров обаче има и различен значим аспект - може би за първи държавен представител от Руската федерация намерено призна за съществуването и активността на локална частна военна компания. Лавров не назова организацията, само че от подтекста на събитията излиза наяве, че се имат поради съответно “вагнеровците ” - членовете на формированието на офицера от специфичните елементи на ГРУ в ресурс Дмитрий Уткин с прякор „ Вагнер “. Компанията получи бойното си кръщение в Донбас. Напоследък членовете на компанията не крият своята активност. Бойците пишат книги, от време на време споделят с медиите и поддържат канали в Телеграм. Също по този начин бяха пуснати два кино лентата за тяхната работа: един за задачата в Централноафриканската република и различен за присъединяване им в борби против въоръжените сили на Украйна през 2014 година

Действията на " Вагнер " не са особенно законни 

Дейностите на " Вагнер " обаче към момента са изцяло противозаконни съгласно съветското законодателство. В съветската правна система даже няма разбиране " частна военна компания ". Организации, които дават военни услуги като образование, разминиране, въоръжена защита, ескортиращи кораби и конвои, постоянно се крият под прикритието на „ военни консултантски компании “. Бизнесът на “Вагнер ” е в сянката на данъчните и фискалните служби, макар че е явно, че тази компания работи в полза на съветската уред за сигурност и обвързваните с него корпорации.

Руският модел се изнася и за Африка

Интересът на Русия към Мали и Сахел като цяло не е от в този момент. През октомври 2019 година, Сочи беше хазаин на огромна среща на високо ниво по време на Руско-Африканския Икономически Форум. Тогава Москва де факто разгласи желанието си да ускори доста позициите си в Африка. Стремежите на Руската федерация са свързани с желанието на корпорации да развиват минерални запаси на африканските страни, само че под надеждно военно прикритие. Субсахарска Африка - и по-специално Чад, Мали и ЦАР - дава изключително добра опция за Русия да разгърне модела на външната си политика, който вкара в Украйна и създаде в Сирия и Либия, който включва свързване на олигархични ползи, увеличение на въздействието на апарата за сигурност на Кремъл и отбрана посредством наемни компании като “Вагнер ”.

Този модел работи изключително добре в страни с проблеми като Мали. Местните управляващи нормално имат дребен надзор върху обстановката със сигурността, а привличането на публични войски лишава доста време и е рисковано за репутацията. Много по-лесно е изпращането на хора в камуфлажни униформи без отличителни знаци, които да образоват войските на африканските страни и в това време да обезпечават сигурност в региони, където съветски компании или хора работят в техен интерес.

В западните страни частните военни компании от дълго време са се трансформирали във значим инструмент на външната военна политика и външноикономическата активност. Очевидно Москва също е осъзнала успеваемостта на потреблението на частни военни структури след опита от боевете в Сирия и Донбас, където наемници „ застраховаха “ едва стимулираната сирийска войска и едва подготвените милиции в Донецк от провали.

Вагнеровци могат да се появят и в Екваториална Гвинея

От 2015 година съветската страна промотира услугите на частни военни компании на африканския пазар. Според съветски и западни медии, съветски наемници са видяни в Судан, Либия и Централноафриканската република. В близко бъдеще, с изключение на в Мали, “вагнеровци ” могат да се появят и в Екваториална Гвинея. Темата става все по-гореща и в Русия, откакто бяха оповестени обстойни следствия, свързани с активността на съветските наемници. В съветската преса създатели подлагат на критика Кремъл, че би трябвало да признае статута на частните военни компании; съветските управляващи дълго време пробват да компрометират американските и английските частни военни компании, само че в този момент, откакто минаха към същите способи, не дават зелена светлина на законодателството, което би разрешило признаването на сходен вид структури. Интересно за подтекста на вътрешните диспути в Кремъл е да се спомене, че един от последователите на легализацията на частните военни компании, е Сергей Лавров. През 2018 година в Държавната дума беше импортиран законопроект с поддръжката на Лавров, само че по този начин и не беше признат. Най-вероятно документът е спрян на високо равнище.

Какво значи за Франция и Европа като цяло, наличието на съветски наемници в район като Сахел, който е значим за сигурността на Европейски Съюз? Руското наемническо наличие в Централноафриканската република не е главен проблем за Париж на Еманюел Макрон. Това, което се развива в този момент като “скандал ” сред Франция и Мали, е рецесия, която няма съвсем нищо общо с последните ходове на Москва в Субсахарска Африка. Също по този начин, няма признаци, че Париж скоро ще напусне Мали, а по-скоро поправя формата на своята интервенция там. В публични изказвания Франция приказва за “Вагнер ”, без да споделя, че компанията е обвързвана с Кремъл, а Мали приказва за Русия, като че ли има способността да размени Франция в Сахел. Ето за какво интернационалните наблюдаващи би трябвало да останат внимателни по отношение на спекулациите дали Русия и Франция могат да работят дружно на терен.

Русия желае да възвърне въздействието си от руската ера

Русия желае да възвърне въздействието си от руската ера в разрастващите се стопански системи, а както стана ясно, съветската активност не се лимитира единствено до ЦАР и Мали. Тези военни и стопански ходове бяха съпроводени от медийна акция, като съветските медии стават все по-активни в отразяването на събития в Африка и насочат предизвикателство към европейското наличие на континента.

Има сигнали, че Кремъл може да употребява задачата в Мали като опция да признае публично съществуването на “Вагнер ”. Руските медии оповестиха, че набирането на бойци е почнало, само че забавното е, че претендентите от окупирания Крим и Донбас, са пренебрегнати. Според наблюдаващи това може да значи, че съветският уред за сигурност няма доверие на този вид бойци и ще търси експерти за задачата в Мали, с цел да избегне възможни проблеми и отрицателен имидж. Така да вземем за пример, неуспехът на Русия в Мозамбик против бойци, свързани с “Ислямска страна ”, сътвори съмнение в Източна и Южна Африка, а локалното държавно управление реши да наеме западни и южноафрикански компании.

Най-вероятно краткосрочната цел на Русия с новините за задачата в Мали, е да сътвори провокация и визия, че съставлява опасност за западното въздействие в Сахел. Засега Москва употребява хибридни принадлежности, вместо да ускорява военното си наличие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР