След седмици на протести на жълтите жилетки във Франция настъпи

...
След седмици на протести на жълтите жилетки във Франция настъпи
Коментари Харесай

Френското правителство се отказва да вдига цената на горивата

След седмици на митинги на " жълтите жилетки " във Франция настъпи поврат в позицията на френските управляващи за цената на горивата. Все още няма публична информация. Според френски медии, в околните часове държавното управление ще разгласи, че се отхвърля от желанието си да усили акцизиите върху горивата.

Вижте хронологията от последните часове

" Жълтите жилетки " отхвърлиха да преговорят с френския министър председател. Обясниха решението си със боязън за сигурността си. Повечето от групата, която трябваше да договаря са получили смъртни закани от радикални стачкуващи. Заради нестихващите митинги президентът Макрон свика нощес изключително съвещание.

От Елисейския замък оповестиха, че на него е било разискван отговорът, който би трябвало да бъде даден от ръководещите на протестиращите. Френският министър председател организира през вчерашния ден съвещания с представители на главните политически партии.
 © Българска телеграфна агенция
А президентът Макрон отсрочи плануваното си за на следващия ден и вдругиден посещаване в Сърбия, а също по този начин и плануваните си за през днешния ден следобяд срещи с представители на локалната власт.

Недоволството на " жълтите жилетки " стартира преди три седмици в провинцията като проява против покачването на цената на горивата.

Протестите, обаче, получиха размерите на народен протест. Демонстрациите взеха три жертви, а вредите от размириците се правят оценка на повече от 3 милиарда евро. Бизнесът разгласи, че страда от недоволството на жълтите жилетки. От началото на митингите спадът в приходите на заведения за хранене, хотели и магазини е сред 20 и 50 %.

За събота жълтите жилетки бяха насрочила следващата огромна проява. Засега тя не е анулирана. Не е ясно дали решението на държавно управление удовлетворява протестиращите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР