След САЩ и Русия напуска Договора за ликвидиране на ракетите

...
След САЩ и Русия напуска Договора за ликвидиране на ракетите
Коментари Харесай

Комерсант: В Европа най-вероятно няма да последва нова оръжейна надпревара

След Съединени американски щати и Русия напуща Договора за очистване на ракетите със междинен и дребен обхват, само че изказвания на европейски политици сочат, че няма да се върнат времената на студената война, написа " Комерсант ".

Руският вестник напомня изказване на президента Владимир Путин в събота, че решението на Москва е огледален отговор на ограниченията, подхванати от Вашингтон. Путин към този момент подреди на военния си министър Сергей Шойгу да стартира създаването на неразрешени до момента класове ракети, отбелязва изданието.

" Стъпките, подхванати от Русия и Съединени американски щати, погребаха освен ДРСМО, само че и цялата система за надзор над въоръженията, образувана в резултат на студената война. Тя стопира да съществува освен тъй като е остаряла, само че и тъй като администрацията, пристигнала на власт във Вашингтон, не вижда никаква изгода от нея ", се споделя в публикацията.

Според специалисти на " Комерсант " обаче в Европа най-вероятно няма да последва нова оръжейна конкуренция - ще се опълчват и европейците, нежелаещи нуклеарни ракети на своя територия, и Конгресът на Съединени американски щати, който не желае да я финансира, съобщи Българска телеграфна агенция.

Два фактора затрудняват договарянията за контракта, показва пред " РБК " политологът Фьодор Лукянов. Първо, степента на доверие и взаимно схващане сред съветските и американските дипломати и военни внезапно е спаднала даже спрямо интервала на студената война. Второ, световният подтекст през днешния ден е много друг - Русия и Съединени американски щати си остават главните нуклеарни сили, само че атомни оръжия имат доста повече страни.

Експертите в Русия сметнаха реакцията на Кремъл след дейностите на Вашингтон за " много умерена ", написа " Ведомости ", представен от Би Би Си.

Най-важното е, че Москва даде обещание на Европа да не разполага ракети със междинен и дребен радиус, до момента в който не са го създали Съединени американски щати - тъкмо това в действителност желаеха европейците, акцентира аналитикът Константин Макиенко.

Изявлението на Кремъл значи, че стратегическата непоклатимост за него не е единствено настоящ, а суперактуален въпрос, счита Фьодор Лукянов, приказвал и пред " Ведомости ". " С досегашния модел на връзки е завършено. Временното прекъсване на контракта значи, че Русия, както се и очакваше, не счита да извършва никакви претенции на Съединени американски щати ", споделя той.

Русия съвсем е подготвена да излезе от контракта - задоволително е да придвижи на суша ракетите си с морско базиране, счита всекидневникът.

Отказът на Съединени американски щати, а след тях и на Русия от опитите за реанимиране на контракта връща света във времена, в които надали бихме желали - белязани със боязън от нуклеарна война, действителна опция за такава война, вероятности за оръжейна конкуренция, написа " Ведомости " в публицистичен коментар на същата тематика.

Изданието признава, че Москва е постигнала местна дипломатическа победа, изчаквайки Вашингтон пръв да съобщи, че напуща контракта. " Сега ще е мъчно да се хвърли виновността на Русия. Това обаче е местна победа на фона на световната загуба, каквато ще е отводът от опитите за избавяне на контракта, щом градусът на експанзията в света безспирно пораства и става нова норма ", написа вестникът.

Според " Ведомости " при преустановяване на интернационалните контракти за нуклеарна сигурност ще е неизбежна нова фаза в оръжейната конкуренция. Това ще накара Русия да концентрира основните си финансови и материални запаси в отбранителната сфера и извънредно ще затрудни напъните й за технологически пробив в мирните стопански браншове.

Но демонтирането на системата за интернационална сигурност ще разреши на Кремъл за следващ път да разиграе картата с послания за " обсадена цитадела ", за сближение пред външната заплаха и да обоснове свиването на разноските за човешки капитал с тезиса " ракети вместо масло ", заключава " Ведомости ".

С сходни решения управлението на Съединени американски щати просто си развързва ръцете за бъдещи времена, без да подхваща незабавни дейности, акцентира наблюдаващият Андрей Кортунов пред онлайн изданието " Знак ".

Спокойното отношение на Москва към бъдещата " кончина " на контракта се дължи и на обстоятелството, че тя няма да провокира незабавни неподходящи последствия за Русия. Защото Съединени американски щати нямат опция бързо да произведат и да разположат в Европа наземни ракети със междинен и дребен обхват, до момента в който " съгласно разнообразни косвени признаци Русия разполага с надалеч по-напреднал запас от технологически разработки в тази област ", прибавя специалистът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР