След репортажи по bTV през 2020 г. храмът Св. Великомъченик

...
След репортажи по bTV през 2020 г. храмът Св. Великомъченик
Коментари Харесай

Как 100-годишен храм беше спасен от преминаване на път през него

След репортажи по bTV през 2020 година храмът „ Св. Великомъченик Панталеймон “ в столичния квартал „ Княжево “ бе избавен от разрушение. Той е издигнат през 1923 година и в четвъртък отбелязва стотната си годишнина.

През миналите 100 години минава през редица компликации. Преди няколко години от храма схващат, че следва инфраструктурен план за разширение на бул. „ Цар Борис III “.

Според плана ремонтът би трябвало да премине тъкмо през олтара на храма. Според отец Тухчиев точно мощната религия и чудотворните икони са го избавили.

За чудотворните икони има редица истории. Една от тях е на св. Богородица Тихвенска. На нея са се изцелявали доста заболели. Най-старата измежду иконите носи парченце от мощите на св. Великомъченик Панталеймон.

На 200 км от храма се намира къщата музей на поетесата Ваня Петкова в пловдивското село Езерово. С църквата св. Панталеймон ги свързват както техният генезис, по този начин и чудотворните икони донесени от белогвардейците в България.

Освен с доброволческа активност журналистът Оля Ал-Ахмед взе участие и в спасяването на храма от разрушение през 2020 година

„ Не може да мине тротоар през олтар на черква. Това беше абсурд. И аз започнах като публицист една дейна битка дружно с сътрудника Антон Хекимян, тъй като аз се обърнах за подпомагане и към bTV. Заедно ръка за ръка спасихме този храм “, описа тя.

А магията на храма ѝ връща услугата.

„ Бях в един интервал към 9 месеца без работа и отидох да работя в църквата. Просто продавах свещи. Един публицист, който продаваше свещи. Това, което усещах в този храм, не мога да го обясня, то няма пояснение. Там открих Бог “, споделя Оля Ал-Ахмед.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР