След ремонт на столичния бул. Цар Борис III тротоарът трябва

...
След ремонт на столичния бул. Цар Борис III тротоарът трябва
Коментари Харесай

Проектантска грешка е навлизането на столичен булевард в храм Св. Панталеймон

След ремонт на столичния бул. " Цар Борис III " тротоарът би трябвало да навлезе в черквата " Св. Панталеймон ". Това планува уголемение, разказано в регулационните проекти, осведоми БиТиВи.

Проектът за регулация, е качен публично на страницата на столичното направление " Архитектура и градосутройство ".

Храм " Св. Пантелеймон " се намира на столичния бул. " Цар Борис III ".

Жителите на Княжево също не са удовлетворени от измененията. " Тази постройка е строена преди 100 година, тя е с плитки основи. Ако не се вземат ограничения, ще я загубим ", сподели княжевец. Хората не желаят цялото придвижване да минава на метър от домовете им .

В тази църква има икона с парченце от мощите на Св. Панталеймон - лечителя.

При основаването си тази църква е нравствен център на съветските емигранти.

От лявата страна на храма навлиза различен тротоар, чиято ширина е към половин метър .

Официално оповестеният нов проект за регулация е на стадий оповестяване. Сигнал за притеснителното уголемение бе подаден от отец Димитър.

" Когато се вгледах в детайлите на идейния план, видях, че съгласно него би трябвало да навлязат в храма. Това ме тормози, тъй като значи да се наруши целостта на постройката. Първо помислих, че това е някаква смешка и неточност. Архитектурата обаче е точна просвета и проектантите доста съществено са сбъркали ", описа отец Димитър.

Той е подал сигнал в общината на 13 април и получил отговор едвам през вчерашния ден

Проектната регулационна линия е било планувано да навлезе към 1 метър в застрояването на храма, по-късно се оказва, че това е техническа неточност , изясни арх. Бойка Къдрева от дирекция " Архитектура и градоустройство " в Столична община. По думите й на плана няма нормалната форма на храм.

Тя съобщи, че грешката е поправена и регулационната линия е дръпната там, където е било предходното й място - до оградата на храма.

Според отец Димитър разширението на булеварда и увеличеният трафик ще докара до увеличение на вибрациите, което може да сътвори проблеми на постройката, която е остаряла.

По думите на проектант Атанас Динев в колектива не вземат участие архитекти, не е имало и публично разискване за това уголемение.

Архитект Динев добави, че не е планувано да има и велоалея, каквото желание е имало първоначално. Хората в квартала са открили и доста други пропуски в разширението на булеварда, за което са изпрати възражения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР