След рекордните цени на маслините идва ред и на гръцкото

...
След рекордните цени на маслините идва ред и на гръцкото
Коментари Харесай

Очаква се драстично поскъпване на виното в Гърция 

След рекордните цени на маслините идва ред и на гръцкото вино, което също ще нарастне дружно с други хранителни артикули. Производството е намаляло внезапно, разноските се усилват.  Прогнозите са за повдигане на цените с 4-5 евро на бутилка вино.

Според производителите разноските са нараснали внезапно и размерите на произвеждане са по-ниски от предшестващи години. Тези два фактора подсигуряват, че цените на бялото, аленото и розе виното ще се покачат доста в близко бъдеще.

Международната организация по лозата и виното (OIV) сигнализира за значим проблем пред Гърция, Испания и Италия. Според OIV вероятностите за производството на вино в Гърция са мрачни, като се чака производството да намалее с 45% през сезон 2023 година Това е нов потрес както за производителите, по този начин и за потребителите, който основава условия за понижаване на потреблението на пазара и повишаване на цените, както заради действителни условия, по този начин и заради спекулации.

Показателно е, че спадът в производството на зехтин тази година към този момент докара до ранно повишаване на цените, като забележителна част от производителите се интересуват от експорт на своите артикули, с оглед по-голяма облага.

Според OIV главните фактори за спада на производството в Гърция и света са изменението на климата и заболяванията.

За Гърция, факторите на вътрешния пазар също изясняват забележителното понижаване заради високите индустриални разноски и дефицит на работна ръка за прибиране и обработка на реколтата. 

OIV предвижда, че производството на вино в Гърция ще бъде единствено 1,1 милиона хектолитра (mhl) през 2023 година, което е спад от 2,1 милиона хектолитра спрямо 2022 година Един хектолитър дава отговор на 133 бутилки вино (0,7 л). Този размер съставлява забележителен спад освен по отношение на предходната година (-45%), само че и по отношение на междинната статистика за последните пет години (-50%).

Проливните дъждове напролет, които предизвикаха заболявания по гроздето, както и високите температури и сушата през летните месеци, мощно повлияха на лозята в страната, съгласно данни на OIV. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР