След редица извънредни мерки за ограничаване на икономическите щети от

...
След редица извънредни мерки за ограничаване на икономическите щети от
Коментари Харесай

Европейската централна банка е готова да подсили арсенала си от мерки срещу коронаивруса

След редица изключителни ограничения за ограничение на икономическите вреди от пандемията от ковид, които предприе, през днешния ден Европейската централна банка (ЕЦБ) се чака да съобщи, че има потенциала да стигне и по-далеч, макар че опциите й наподобяват лимитирани, осведоми Агенция Франс Прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Какво ще реши ЕЦБ и какви нови насоки се обрисуват?

На 18 март, изправена пред финансовата суматоха и без да чака постоянната си среща за паричната политика, ЕЦБ извади " тежката артилерия " или с други думи Спешната пандемичната стратегия за покупки (PEPP). Тя планува 750 милиарда евро за закупуването на държавни и частни облигации.

Този невиждан отговор, съпоставим с икономическия прелом, се прибавя към програмата за количествени облекчения, която беше в действие сред март 2015 година и края на 2018 година. Така стигаме до общо 117 милиарда евро междинна месечна стойност на изкупуването на активи, което ще бъде осъществено до края на 2020 година.

Изкупуване на спомагателни облигации

Тъй като борбата надалеч не е извоювана, ЕЦБ би могла да бъде принудена да направи повече в тази тенденция, с цел да впечатли пазарите и да разсее възходящите опасения за устойчивостта на дълга. Това означи основният икономист от Аllianz Людовик Субран.

Не бива да се не помни, че защитните мрежи, опънати от страните, с цел да се избегне вълна от банкрути и редуциране на личен състав, ще основат голямо количество държавен дълг.

По-малко евентуални писти

ЕЦБ има в арсенала си още един инструмент, основан през 2012 година, само че необработен до момента. Това са директните парични преводи (купуването от ЕЦБ на държавни облигации на страните от Еврозоната на вторичните пазари при избрани условия - бел. ред). Условието да се задейства този механизъм е една страна да одобри да е обект на стратегия за европейска помощ, което надали ще се случи.

Прякото пазаруване на държавни облигации, без да се минава през вторичния пазар, към момента е неразрешено от Договора за Европейски Съюз, подсети наскоро председателката на ЕЦБ Кристин Лагард.

ЕЦБ обаче към момента може да намали лихвата по депозитите, натоварвайки ликвидностите, които банките избират да й поверят вместо да ги разпределя под формата на заеми. Лихвата се задържа на -0,50 % през март, само че ЕЦБ може да удостовери през днешния ден, че си резервира опцията за нови понижения, с цел да поддържа кредитирането.

Призив към държавните управления

Лагард предизвести 27-те страни на среща на върха на Европейски Съюз в четвъртък, че има риск да работят доста малко и прекомерно късно. Опасявам се, че Европейски Съюз е изправен пред най-лошата си криза от основаването си, уточни тя.

На тази среща не беше взето съответно решение и тя бе белязана от старите разделения сред страните още от финансовата рецесия през 2009 година.

Може да се чака, че през днешния ден някогашният ръководещ шеф на МВФ и някогашен министър на финансите на Франция Кристин Лагард ще насочи нов церемониален апел, с цел да не се окаже ЕЦБ в обстановка, в която да й се наложи сама да гаси пожарите в Еврозоната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР