След разкритията на генерал Залужни, който публично призна провала на

...
След разкритията на генерал Залужни, който публично призна провала на
Коментари Харесай

Бойците от ВСУ хвърлят светлина върху провала на “контранастъплението”

След разкритията на военачалник Залужни, който обществено призна неуспеха на лятната акция, детайлности за тези събития се разкриват от редовите бойци и офицери от ВСУ. Възможностите на съветската войска са били неприятна изненада за тях. Войниците подлагат на критика своите командири, западните съдружници и показват систематични проблеми на украинските войски.

Ще открием сезона в Крим “

Оператор на украински разследващ дрон с прякор “Редник Жокера ” заяви в обществената мрежа “Екс ”, че цяла седмица преди настъплението са били нанасяни масирани артилерийски удари по съветски позиции. Освен това, твърди той, руснаците са отговаряли с по една мина на всеки 20 украински снаряда.

„ Дадоха ни да разберем, че имаме доста снаряди 82 и 120 диаметър, а 155-милиметровите са съвсем неограничени “, написа боецът.

Общият проект на командването е обявен на бойците два дни преди офанзивата. Предполагаше се, че за 12 часа ВСУ ще напреднат от пет до 10 километра. В рамките на един ден е належащо да се пробие първата отбранителна линия, да се заобиколят Работино и Новопокровка и да се приготви плацдарм за идващите бригади, които трябваше да завладяват Токмак.

„ На въпроса ни „ Ами в случай че нещо се обърка? “ ни дадоха отговор: „ Командването на корпуса има проект Б “, прибавя военният. Всъщност нищо сходно не се случва.

Причините за неуспеха, съгласно него, са минните полета и разрушаването на язовира на Каховската Водноелектрическа централа, което „ обърка всички карти “.

Друг войник, настоящ под псевдонима “Арти Грийн ”, отбелязва: ВСУ нямаха „ никакъв късмет “, само че в Киев не съумяват да оценят рационално обстановката.

„ Когато се подготвяхме за настъплението, офицерите и всички останали, като се изключи осведомените със строго секретните разследващи сведения, нямаха визия за ресурсите на съперника. Горе-долу разбирахме какво се случва тук, какви корпуси и бригади се образуват. Но ние не знаехме нищо за съветските войски. Буданов постоянно се появяваше по малкия екран и съобщаваше, че при тях ситуацията е зле и въпреки всичко ще открием сезона в Крим “, спомня си военният.

Очевидно командването мощно е подценило съветските благоприятни условия. А съдружниците слагат ВСУ в „ неловко състояние “, като не дават нужните оръжия.

В резултат на това “Арти Грийн ” стига до парадоксалното умозаключение: в такива условия ВСУ са извадили шанс, че не са съумели с пробива към Азовско море.

„ Слава Богу, че не съсредоточихме всичките си сили на юг, както ни поучаваха западните съдружници, тъй като с пропорцията на ресурса, който Русия и ние бяхме подготвили, пробив с огромни сили, навлизащи в оперативното пространство, щеше да приключи със сълзи за нас “, счита той.

Месни щурмове ” и “Месна отбрана ”

В публикацията си за “Економист ” главнокомандващият Залужни твърди: „ Най-ценното нещо, което имаме, са нашите хора. “ Бойците имат напълно друго усещане. Тези, които са хванати за ВСУ по улиците украинските градове, са пушечно месо.

Военнослужещият и ефирен водещ Сергей Гнездилов оповестява: 47-ма бригада, която ръководеше настъплението в региона на Запорожие, бързо беше източена от кръв. И по този начин – във всички пехотни елементи на ВСУ.

" Онези експерти, които бяха там преди година и половина, към този момент ги няма. Или са изцяло демотивирани, или са доста изтощени от войната, или са мъртви ", акцентира той.

Войникът от 110-та бригада Дмитрий Горбан (позивна “Французина ”) споделя, че командирите не вземат поради жертвите. Войниците са хвърлени в „ месни щурмове “ - офанзиви без артилерийска подготовка и разузнаване - и са принудени да държат „ месна отбрана “, когато съветските сили са неведнъж превъзхождащи.

„ Докато загубите не доближат 70%, на никого не се разреша да се отдръпна “, прибавя той.

Според него „ командирът на рота се счита за добър, единствено в случай че неговата част претърпи действителни физически загуби “. 60-80 индивида на месец се приема за обикновено. В случай на всеобща гибел на бойци против командира няма да се образуват публични следствия.

" От пети до шести август, за осем часа, нашият пълководец на батальона умъртви 350 мобилизирани. Въпреки че беше допустимо да поотстъпим малко, да се прегрупираме, да заемем преференциални позиции ", споделя боец от 56-та бригада на ВСУ с позивна “Руски ”.

Този пълководец вкарва бойците в окопите с побой и закани за екзекуция. " Във всяка рота има " пресс-хати ". Ако да вземем за пример си от първа рота и не искаш да изпълняваш бойни задания, те водят в " прес-хатата " на втора рота. От втората до третата и по този начин нататък “, изяснява той.

Военнопленниците също са възмутени от големите загуби. Както сподели боецът Иван Матвиенко, от 48-те души от неговия отряд, които нападат Работино, три дни по-късно единствено петима остават живи. Те са подготвяни за щурма единствено месец и са хвърлени в борба без разузнаване.

" Един снаряд черупка против пет "

Според Редник Жокера няма да има повече украинска „ атака “, най-малко не толкоз „ всеобща и огромна “.

Арти Грийн предвижда насилствена защита от ВСУ. За да минимизират загубите, би трябвало да се оттеглен от неуместните позиции. Включително тези, които бяха хванати през лятото, както и по време на по този начин наречената Харковска атака през септември 2022 година

„ Ще би трябвало да оставим плацдарм на левия бряг на Черния Жеребец (левия приток на река Донец) и, евентуално, на левия бряг на Оскол “, разяснява той.

Сега борбата ще се промени. Превъзходството в артилерията на ВСУ е изведено на нула, би трябвало да пестят снаряди.

„ По време на пиковия интервал на контранастъплението – и даже единствено преди няколко месеца – съотношението сред съветската и нашата артилерия беше главно 1:1 или в наша изгода. Сега изстрелваме един снаряд на всеки четири или пет съветски “, признава той в изявление за BBC неназован оператор на дрон, който поправя артилерийския огън.

Междувременно съветските сили, съгласно формалните отчети, освен отблъскват офанзивите, само че и се придвижват напред.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР