След разкритието на нашия екип за фалшифициран вот в село

...
След разкритието на нашия екип за фалшифициран вот в село
Коментари Харесай

След разкритието на БНТ: Задържаха двама за манипулирания вот - ще касират ли изборите в Малорад?

След разкритието на нашия екип за подправен избор в село Малорад двама от членовете на секционната комисия са с обвинявания в ареста. Председателката, която видяхме да поправя бюлетини и мъжът, който даваше указания са арестувани за 72 часа. Изглежда обаче това не е изолиран случай. След като завърши изборния ден, зад вратите на секционни комисии настава самобитен консенсус да се разпределят преференции и да се фалшифицират резултати.

Още нощес полицията арестува Моника Йорданова и Цветослав Цветков, член на изборната комисия в борованското село Малорад, поради скандалния запис от преброяването на бюлетините, в който дописват преференции за хора от общинските листи. Двамата са привлечени в качеството на обвинени, а прокуратурата ще изиска непрекъсната мярка за неотклонение задържане под стража. Основанието: заплахата двамата причинители да повлияят на останалите очевидци в следствието и още:

Емилиян Костов - зам.-районен прокурор на Враца: " Дръзко и жестоко тъпчене на изборното законодателство, нарушение на правото на избор на жителите. "

Разпитани са очевидци, членовете на СИК, покровителите, претендентите за общински съветници и даже полицейските чиновници, които са охранявали региона. От прокуратурата не разясниха дали в стаята на изборната комисия е бил един от претендентите за съветници, който стана прочут като. Самият той изяснява, че е бил там като общински консултант.

Цено Цоловски - бачи Цено, претендент за общински консултант: " Пета секция съм я посещавал няколко пъти по време на отчитането на бюлетините, тъй като съм общински консултант и желаех да схвана резултатите. Единият път когато влезнах председателката Моника ме попита: Бачи Цене “ти кой номер си ” и аз ѝ отговорих 108 като стоях до стената. Нито съм видял какво са правили с бюлетините... Това е детска наивна неточност, няма място за рушвет, нито съм упорствал, нито съм желал. "

Хората от селото обаче са на друго мнение:

Николинка Чадова - гражданин на с. Малорад: " Аз бях пред секцията тогава, извън стоях, беше вътре в секцията и то се чува доста добре гласът му. "

Вторият забъркан претендент Мартин Долковски не пожела да застане пред камерата ни. А името на претендентът за общински консултант Боби Бояновски се загатва единствено един път във видеото.

Боби Боянов - претендент за общински консултант: " Аз бях от началото на преброяването за кмет на кметство и кмет на община. След това излязох и не знам какво се е случило. И се апелирам да има камери в самите коридори с прецизен час и да се откри това нещо да видят че аз не съм бил тъкмо тогава. "

Хората в селото упорстват за наказване на всички забъркани в манипулирането на локалния избор.

Иво Иванов - кмет на с. Малорад: " Трябва да бъдат затворени 5 година, не от 1 година до 5 година, а 5 години, 10 години да им дадат, с цел да се приключи да престанат към този момент по този метод да мачкат тези отрудени хорица. "

Николинка Чадова - гражданин на с. Малорад: " Хората няма по какъв начин да излязат да гласоподават към този момент. Мен ме срещат хора от селото и ми споделят, " ние за какво мамо да вървим да гласуваме, откакто вътре е значимо кой брои и какво се прави в секциите. "

Предстои прокуратурата да реши доколко са взели присъединяване в закононарушението и останалите членове на секционната изборна комисия. На този стадий не е ясно дали ще има анулиране на изборите.

Репортер: Мирослава Георгиева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР