След провала на третия мандат, който БСП ще върне утре

...
След провала на третия мандат, който БСП ще върне утре
Коментари Харесай

Какво свърши 48-ото НС и кога са възможни предсрочните избори - коментар на доц. Наталия Киселова и Христо Панчугов

След неуспеха на третия мандат, който Българска социалистическа партия ще върне на следващия ден на дневен ред са новите избори. Ако президентът удължи работата на Народно събрание с повече от една седмица, с цел да се одобряват значими закони, поради католическия и православния Великден, има две вероятни дати, на които може да се проведат изборите - 2 и 23 април. Това сподели в студиото на " Денят стартира " специалистът по конституционно право доцент Наталия Киселова.

" Няма период, в който президентът откакто бъде върнат на следващия ден несполучливо проучвателния мандат, би трябвало да разпусне Народно събрание. Ако се върнем в последните две години обратно ще забележим, че става дума за седем дни, календарни, в които президентът е разпускал Народно събрание. Ако приемем, че той удължи този период, фактора по кое време да са изборите, демонстрира по кое време да бъде необуздано това Народно събрание. И защото предстоят католическият и православният Великден през април, в действителност имаме две вероятни дати за изборите. Едната е 2 април, а другата е да кажем 23 април, може би греша деня ", изясни доцент Наталия Киселова, специалист по конституционно право.

И защото явно 48-ото Народно заседание е към своя край, доцент Киселова и политологът Христо Панчугов разясниха и какво са свършили депутатите до момента.

" От конституционно правна позиция нито една от трите функционалности, които Народно събрание има не беше изпълнена със наличие. Нито във връзка с законодателството, на второ място - Народното събрание не избра държавно управление, нито другите 18 органа, които към сегашния миг са с непопълнени членове. Допълнително бяха дестабилизирани НЗОК и Сметната палата. Според мен това не е инцидентно и това в допълнение цели да се сътвори чувство за безпорядък. И на трето място - контролната функционалност, която по принцип Народното събрание упражнява върху държавното управление беше много употребена, с цел да може да бъдат привиквани министри и да дават отговор за неща, които са настъпили преди встъпването им в служба. Всичко друго, което беше осъществено беше при конюнктурни болшинства ", уточни доцент Киселова.

По отношение на лидерската среща в края на предходната седмица, политологът Христо Панчугов съобщи:

" Единствената поръчка, която беше направена е изявлението на Бойко Борисов, който сподели, че ще изиска мандат, с цел да отпадне решението ГЕРБ в никакъв случай да не може да се коалира с Българска социалистическа партия. Чисто от политологична позиция, и ГЕРБ, и Българска социалистическа партия към този момент въплъщават статуквото. Олицетворяват тази част от българското общество, което харесва съответен детайл от българската политическа система сега. Очевидно е обаче, че една друга част от българското общество желае смяна. И тук е най-големият неуспех на политическите обединения невъзможността да формулират по какъв начин наподобява тази политическа смяна, т.е. какво е наличието на думата смяна ".

Според доцент Киселова може да се създадат два извода - първо, че Борисов сподели, че няма проблем да се върне в политиката. И на второ място, откакто ГЕРБ се отнася по този метод с Българска социалистическа партия, ясно демонстрира, че съперникът е " Продължаваме Промяната ", а не Българска социалистическа партия. По думите и на двамата специалисти, на Българска социалистическа партия пък съперникът е президента.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР