След продължителна среща на официалните организации, водещи борбата срещу Преспанското

...
След продължителна среща на официалните организации, водещи борбата срещу Преспанското
Коментари Харесай

На 20 януари гърците излизат на протест срещу Преспанското споразумение

След продължителна среща на формалните организации, водещи битката против Преспанското съглашение, в петък вечерта бе реализирано единомислещо решение да се провежда протест на 20 януари пред гръцкия парламент, преди гласуването на съглашението.

На срещата участваха македонските международни съюзи, гръцката федерация на културните асоциации на македонците, Организацията за безпрепятствената битка за Македония и Панамериканският съюз на Съединените щати. Те още веднъж активизираха Македонския комитет за битка за гръцка Македония, който провежда двата огромни митинга в Атина и Солун с присъединяване на два милиона гърци.

Тъй като датата за гласоподаване на Преспанския контракт в гръцкия парламент към момента не е избрана, митинга е плануван за 20 януари в 14:00 ч. на площад Синтагма, като задачата е да изпревари гласуването и се организира протестен протест сходен на този от февруари, който написа история.

„Гърците не дават свещеното име на Македония“, се споделя в формалното известие на уредниците на митинга.

Решението бе взето откакто Народното събрание в Скопие дефинитивно утвърди новото име на страната „Северна Македония“. Според подписания през лятото от министър председателите на Македония и на Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас компромис, Македония ще смени името си от БРЮМ на Северна Македония, а Атина ще смъкна ветото за участието на Скопие в Европейски Съюз и НАТО.

Германският канцлер Ангела Меркел, която беше на посещаване в Атина, изрази безапелационна поддръжка за съглашението, на фона на напъните на държавното управление да си обезпечи гласове в Народното събрание за ратификацията. Според нея то ще отвори вратите на Европейски Съюз и НАТО пред Македония.

Гръцкият министър председател Ципрас счита да внесе съглашението за ратификация в Народното събрание до края на месеца, само че дата за гласуването не е планувана. Партията му „Сириза“ разполага със 145 депутати от нужните за одобряването на Преспанския контракт 151.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР