След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през

...
След продажбите на големи търговски центрове през миналата година през
Коментари Харесай

Офис площите ще са фокусът на инвеститорите в имоти тази година, прогнозират от "Фортън"

След продажбите на огромни търговски центрове през предходната година през 2018 фокусът на вложителите в парцели се измества към офис площите. Очакванията са придобиванията на първокласни офис здания да са мотора на пазара, предвиждат от консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Със покупко-продажби с бизнес парцели за близо 1 милиарда евро 2017 беше пикова за капиталовия пазар. От тях към 870 млн. евро е цената на придобиванията с капиталова цел – ръководство и осъществяване на рентабилност от наеми.

Пазарът на бизнес парцели надали ще стигне равнищата на 2017 година

Прогнозата на Cushman & Wakefield Forton е, че през 2018-а пазарът на бизнес парцели няма по какъв начин да доближи размера от миналата година поради лимитираното предложение на първокласни активи. Доходността по покупко-продажбите ще продължи гладко да понижава през идващите месеци, като все още тя се движи към 7% за комерсиалните площи и сред 7.5 и 8% за офис площите.

Силен остава и ползата за строителство на нови планове, като най-силно изразен е той при офис площите и на жилищния пазар. Сериозни вложения евентуално ще притеглят и мултифункционални планове, които съчетават разнообразни типове площи.

Ще се появят нови 178 000 кв.м офис площи

През тази година се чака завършването на нови 178 000 кв.м офис площи при 116 000 кв.м през 2017-а. Наемните равнища остават постоянни на 13.5 евро/кв.м за първокласна офис повърхност.

Раздвижване има и на пазара на търговски площи, където през 2018 година се чака откриването на нови търговски центрове – Delta Planet във Варна и Plovdiv Plaza в Пловдив. В столицата нови търговски площи не са планувани на пазара тази година.

Раздвижване при логистичните планове

Смяната на собствеността в огромните търговски центрове обаче се чака да докара до промени в комерсиалните им миксове и наемните равнища. Към момента наемите на първокласна повърхност в софийските молове са приблизително 31 евро/кв.м с наклонност към лек растеж през годината. По-осезаемо повишаване на наемните равнища се следи на комерсиалните улици, където все още междинният наем на обект от 100 кв.м с положително ревю е 48 евро/кв. м.

През 2018 година се чака завършването на нови стадии от няколко огромни логистични плана, които ще извадят на пазара близо 50 000 кв.м площи и несъмнено ще раздвижат наемната интензивност. Нивата на наемите остават постоянни към 4.5 евро/кв.м за столицата и околните индустриални зони.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР