След прочитането на този материал ще сте далеч по-подготвени за

...
След прочитането на този материал ще сте далеч по-подготвени за
Коментари Харесай

Кратък курс по обща култура

След прочитането на този материал ще сте надалеч по-подготвени за клопките на живота: ще знаете по какъв начин се написа думата „ кренвирш “:

Как се написа думата „ кренвирш “?

„ Кренвирш “ е несъмнено най-коварната дума в българския език – хем не знаем от какво се прави, хем не знаем по какъв начин се написа. Повечето, които са зяпали врабчетата в часовете по български, са уверени, че се написа „ креМвирш “. Сякаш си мислят, че в него има крем, а не оцветена сланина, свинска кожа, картофено нишесте, глутен и соя.

Но очевидно и втората част от думата крие клопки, тъй като съгласно една плеймейтка вярното изписване е „ кренвриш “, разбираш ли…

За всички, които имат съмнения по какъв начин да изпишат енигматичния салам, ще разкрием, че думата идва от австрийскaтa Krenwürstchen, която е формирана от словашкото kren (хрян) и немското wurst. И ето по какъв начин една мистичност бе вечно разгадана…

Пенчо или Петко?

Всеки знае, че Петко и Пенчо Славейкови са огромни български поети и че са татко и наследник, само че когато би трябвало да се посочи кой е бащата и кой е синът, настава смут…

На всичкото от горната страна имената им са звукоподобни и можем единствено да благодарим, че нямат още някой прочут непосредствен роднина, примерно Пеньо Славейков, тъй като тогава кашата ставаше цялостна.

За благополучие, и тук имаме избавителен пояс, какъвто се явява стихотворението на Петко Славейков „ Малък Пенчо “, което всички сме учели като деца. Ето най-известната част от него:

„ Пенчо бре, чети!

Пенчо не чете.

Пенчо, работи!

Пенчо отново не ще…

Пенча го мързи,

гледа да лежи —

върви, та се май,

дири да играй. “

Ясно е, че стихотворението е писано от бащата за сина, т.е. Петко е бащата, Пенчо е синът. Вече се диша по-леко!

Къде се намира планетата Земя?

Ясно е, че Земята е единствената планета в Слънчевата система, където има питейна вода и Джорджано, само че подлият въпрос е къде се намира? Знаем, че главните планети в Слънчевата система са девет (ако броим и джуджето Плутон), само че къде сме ние…

Тук като жокер можем да използваме една ситуационна комедия отблизкото минало. В нея се разправяше за извънземни, пристигнали да живеят на Земята. Сериалът се споделяше „ На посетители на третата планета “. Тоест, трети сме след Меркурий и Венера.

Кога се написа „ и “ и по кое време „ й “?

Откакто се появи фейсбук, а с него и фейсбук статусите, лъсна горчивата истина, че доста българи са отчайващо необразовани. Оставяме настрани неналичието на пунктуационни знаци, бъркането на къс и цялостен член, дето се вика това са бели ядове.

Учудващо е какъв брой доста хора изписват „ традиций “, „ идей “, „ организаций “, забравяйки главното предписание: В множествено число думите в никакъв случай не приключват на Й.

Дано сте запомнили.

Източник: webmiastoto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР