След повече от година и половина задържане в Иран французинът

...
След повече от година и половина задържане в Иран французинът
Коментари Харесай

Французин е осъден на 8 г. затвор в Иран за шпионаж

След повече от година и половина задържане в Иран французинът Бенджамин Бриер беше наказан на осем години и осем месеца затвор за шпионаж и агитация против режима.

Семейството и юристът му дефинираха решението като политическо и апелираха пред френското държавно управление.

36-годишният Брайър постоянно е твърдял, че е екскурзиант и е бил задържан през май 2020 година за снимане на затворени зони с дрон в естествен парк в Иран.

Той е арестуван в пандиза Валикабад в Машхад в североизточната част на страната и гладува от края на декември в символ на митинг против изискванията на задържане. Той се яви в съда в Машхад за закрито чуване, споделиха ирански деятели в заточение.

„ Бенджамин Брайър явно няма – и в никакъв случай не е имал – обективен развой пред безпристрастни съдии. Той няма право да се пази, няма достъп до обвиняванията и няма опция да приготви и показа отбрана пред арбитър от революционен съд “, сподели неговият юрист Филип Валент, изразявайки угриженост за здравето на клиента си.

„ Семейството на Бенджамин Бриер приканва френските управляващи през днешния ден да му разрешат да се върне вкъщи допустимо най-скоро “, сподели той, добавяйки, че неговият клиент „ изрично отхвърля всевъзможни нарушавания и помоли френските управляващи да сложат завършек на този призрачен сън “.

Френското външно министерство към момента не е дало отговор.

Десетки непознати жители, най-вече с двойно поданство, са арестувани в Иран, което неправителствените организации осъждат като политика за взимане на заложници, която търси отстъпки от непознатите държавни управления.

Семействата им считат обвиняванията против тях – като шпионаж и закани за държавната сигурност – за неуместни.

Бриер, доколкото е известно, е единственият западен жител в Иран, който няма ирански паспорт. Ислямската република провежда няколко обмена на пандизчии с непознати страни през последните години.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР