След повече от година блокиране турският президент Реджеп Тайип Ердоган

...
След повече от година блокиране турският президент Реджеп Тайип Ердоган
Коментари Харесай

Въртящият се дервиш Ердоган спечели всичко, без да отстъпи нищо

След повече от година блокиране турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде кардинална зелена светлина за влизането на Стокхолм в Атлантическия алианс. Той завоюва доста, без да отстъпи нищо, разяснява електронното издание на френското списание L`Express. Въртящият се дервиш направи следващия си удар. На 10 юли сутринта Ердоган изрично отхвърля всяко влизане на Швеция в НАТО, считана тогава за страна, " удобна за терористите ". Същата вечер турският президент дава зелена светлина на Стокхолм.

Какво се промени ли? Относно поддръжката на Швеция за кюрдските бежанци, нищо. Но за доставката на американски изтребители F-16 в Анкара, всичко. Джо Байдън отблокира турския шантаж и прикрива този факт единствено на половина. След обзор на войските във Вилнюс, столицата на Литва, която е хазаин на срещата на върха на НАТО във вторник, американският президент отговори импровизирано на шепа публицисти на място. На въпрос за повода за обрата на Турция, осемдесетгодишният Байдън дава отговор, както нормално, с мигане: " А съгласно вас... " F-16 против Швеция в НАТО. На Ердоган му се удава.

" Кратък меден месец " със Запада

След преизбирането си на 24 май турският президент промени тона си със Запада. След акция под опасността от оркестриран от Америка прелом, той упорства за среща с Байдън при първа опция. След като освирка Европейския съюз и неговата " ЛГБТ идеология ", той към този момент упорства за обновяване на договарянията за присъединение на Турция към Европейски Съюз. " След президентските избори ще има къс меден месец сред Анкара и Запада, просто тъй като Турция желае американски оръжия, ни предизвести Синан Сиди, експерт по Турция във Фондацията за отбрана на демокрациите. След като успеха му е обезпечена, Ердоган няма потребност да блокира участието на Швеция в НАТО, което той употребява основно, с цел да печели точки в анкетите, като демонстрира, че може да се опълчи на Запада.

През последните дни той даде съответни обещания на западния лагер за войната в Украйна, като одобри Володимир Зеленски в Истанбули обществено поддържа участието на Киев в НАТО. Той също по този начин позволи завръщането вкъщи на петима украински командири, пленени от Русия по време на завладяването на завода " Азовстал ", което разгневи Кремъл. Но дано не се заблуждаваме. Тези жестове на благосклонност, въпреки и действителни и позитивни за връзките ни с Турция, не костват доста на Ердоган. За сметка на това му носят огромни дивиденти. Анкара ще има достъп до американски изтребители F-16, като в същото време ще резервира съветската си система за противоракетна защита S-400. Турция реализира стягане на шведските закони против кюрдите, като в същото време приветства нов значим боен съдружник. Нейните търговски връзки с Европа безспорно ще се развият още веднъж през идващите месеци, до момента в който продължава да заобикаля интернационалните наказания против Русия.

Изправен против НАТО, Ердоган имаше всички карти в ръката си. По всичко проличава, че май завоюва играта.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР