След повече от 8 часа дебати, депутатите приеха промените в

...
След повече от 8 часа дебати, депутатите приеха промените в
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените в Наказателния кодекс след 8 часа дебати

След повече от 8 часа диспути, депутатите одобриха измененията в Наказателния кодекс късно в петък вечерта. Част от тях включват наказването за водач, който аргументи гибел на пътя и е дрогиран или пийнал, няма брошура, избяга от местопроизшествието или в случай че действието е осъществено на пешеходна пътека, да получи най-малко 5 години затвор. В момента наказванията са от 3 до 15 години затвор, а в изключително тежки случаи – от 5 до 20 години.

Депутатите подвигнаха долната граница и одобриха да станат надлежно от 5 до 15 години и от 10 до 20 години.

В тези случаи съдът ще може и да лишава транспортното средство, в случай че то е благосъстоятелност на причинителя, само че в случай че не е, ще присъжда равностойността му. Съдът ще има същата опция и в случаите на шофиране след приложимост на алкохол и опиати, както и когато това е осъществено наново.

Депутатите усилиха и глобите за причиняване на гибел в злополука при несъобразителност. Така наказването става от 3 до 8 година затвор, а в изключително тежки случаи – от 10 до 20 година В момента те са от 2 до 6 години затвор, а в изключително тежки случаи – от 3 до 10 години.

Други промени плануват отпадането на синия ваучър от наложителните документи за водачите. Вместо него ще има указател, в който ще се съхранява информацията за отнетите точки.

Отпадна концепцията колите да минават механически обзор единствено откакто лидерът си е платил всички санкции, наложени му от КАТ.

Парламентът увеличи и наказванията за трафик на незаконни мигранти с промени в Наказателния кодекс, който се гледа към този момент 7 часа от депутатите на второ четене. Който преведе през границата на страната обособени лица или групи от хора без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места, се санкционира с отнемане от независимост от 3 до 8 години и санкция от 5000 лева до 20 000 лева, плануват поправките.

Досега за това закононарушение се предвиждаше затвор от една до шест години.

Депутатите утвърдиха още предлагането на Петър Кьосев от ПП-ДБ към плануваните санкции при закононарушения, осъществени по расистки и ксенофобски подбуди, да се включат и такива, свързани със половата ориентировка.

Той се стимулира с това, че до през днешния ден България не е подхванала нужните ограничения, с цел да подсигурява, че сходен вид нахлуване се инкриминира като класифициращ симптом от позиция на наказателното право.

" Молбата ми е да мислим за бъдещето и да не чакаме идващите жертви на подобен вид нахлуване. Ние направихме предложение за смяна на текстовете, с цел да се направи по този начин, че хомофобските подбуди да бъдат по-тежко наказуеми съгласно българското наказателно право, с цел да отговорим, както на Европейската спогодба за правата на индивида, по този начин и да защитим правата на тези хора ", посочи Кьосев.

Разгорещени диспути провокира предложение на " Възраждане ", което е обвързвано с института на неизбежната защита. От парламентарната група оферират да се даде опция на жителите за самозащита при нахлуване. Те дават образец със обстановки, при които полицията не може да пристигна в точния момент и е неотложно беззащитните да се самоотбраняват. Предлага се защитаващият да не бъде съден за ликвидиране, когато това е направено в самоотбрана.

Маноил Манев от ГЕРБ, разяснява, че института на неизбежната защита би трябвало да бъде изменен, само че свалянето на рамките на неизбежната самозащита, ще доведат до непредвидими изстъпления.

Според Бойко Рашков от ПП-ДБ институтът на неизбежната защита е изключващ публичната заплаха на едно действие. Задължително при него би трябвало да има нахлуване, с цел да може нападнатият да се отбрани. Законът изисква да има сходство сред нападението и сред отбраната. Практиката на съдилищата в това отношение не основава и не демонстрира каквито и да е проблеми при използването на този институт в нашата страна. Той показа, че е песимистичен към прибързаните опити за смяна в института и ще гласоподава срещу.

Мнението на самостоятелния народен представител Явор Божанков е, че няма превишаване лимита на неизбежна защита, а това значи, че може да се пазиме, както желаеме.

" Законът е доста добре фиктивен и доста добре работещ ", сподели още Божанков.

Одобрени са поправките за завишаване на глобите за закононарушения, свързани с детската порнография. Те са по предложение на Българска социалистическа партия.

Освен това се инкриминира разпространяването на файлове от торент уеб сайтове, които нарушават авторското право за финансови облаги.
Това решение провокира напрежение в залата. От Има Такъв Народ упрекнаха ръководещите, че трансформират всички български жители, които употребяват торент тракери, в нарушители.

" Всяко едно дете в тази страна сега е нарушител, в това число и родителите му. И това нещо гонене на този, който доставя, не е уеб сайтът, от който може торентът да се закачи и да смъкна филмите, а преследва този, който е цъкнал на това - потребителя ", разяснява Тошко Йорданов от Има Такъв Народ.

Народните представители утвърдиха още наказването за лица, които вземат участие в нахлуване на група от популацията, обособени жители или техни парцели поради тяхната раса, цвят на кожата, генезис, етническа принадлежност или полова ориентировка, да се санкционират с отнемане от независимост до 5 година или пробация, както и санкция от 5000 лева до 10 000 лева

Депутатите покачиха и наказванията за прояви на свирепост към гръбначни животни. Проявите на свирепост при причиняване на гибел или осакатяване на животното ще водят до затвор от една до четири години и санкция.

Досега Наказателен кодекс предвиждаше наказване до 3 година затвор за това закононарушение.

В началото на полемиката ръководителят на правната комисия Стою Стоев изчете първите 45 параграфа, което провокира недоволството на Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия. Така полемиката беше прекратена по предложение на Гроздан Караджов от Има Такъв Народ.

" Изчетоха се 45 параграфа, а в тях има доста раздели. Дискусия не може да се води сега. Времето е незадоволително, с цел да се обхване материята. Ако желаете действителен спор, би трябвало да стартираме да преглеждаме параграф по параграф. Невъзможно е за неюристите да схванат защо става въпрос, моите сътрудници не могат да се ориентират ", разяснява Караджов.

Неговото предложение беше подкрепено от Георги Свиленски от Българска социалистическа партия, след което заместник-председателя Росица Кирова разгласи 15 мин. отмора, с цел да се вземе решение по какъв начин ще продължи разискването по точката.

Така ръководителят на Народно събрание Росен Желязков одобри предлагането и законопроектът стартира да се преглежда параграф по параграф.

Въпреки обясненията, някои депутати по този начин и не схванаха какво гласоподават.

" Аз съм доктор, който нищо не схваща от право. Това, което следя, е, че залата не слуша, излизат сътрудници, всеки желае да прокара някакво предложение. Говорим за углавен кодекс. Тук зависи живота на хората ", разяснява Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС.

След гласуването на наименованието на законопроекта, което беше признато със 102 гласа " за ", Любен Дилов от ГЕРБ направи процедурно предложение гласуването да спре дотук. То не бе признато от депутатите.

" Наказателният кодекс е книгата, трансформирала живота на най-вече хора. Предлагам да гласуваме на есен с ария ", сподели Дилов.

Корнелия Нинова от Българска социалистическа партия направи назад процедурно състояние.

" Дайте да го оставим за септември, с цел да идете на море. Тогава предлагам изключително съвещание за понеделник, с един ден ще забавите морето ", сподели тя, като предлагането ѝ не беше гласувано.

След гласуването на първите 46 параграфа Стою Стоев показа останалите 14 параграфа, написа ОффНюз.бг.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР