След поскъпването половината население ще трябва да измисли от какво

...
След поскъпването половината население ще трябва да измисли от какво
Коментари Харесай

Димитър Манолов: Половината българи ще трябва да решат от какво да се лишат, за да си плащат топлото

След повишаването половината население ще би трябвало да измисли от какво да се лиши, с цел да си заплати парното – най-често от храна, облекла. Това сподели в студиото на bTV президентът на КТ „ Подкрепа” Димитър Манолов.

Големият проблем е този брой хора да намалее и спасението не е в това страната да подкрепя хората, с цел да си заплащат, а те да могат да изкарат парите си, с цел да си заплащат, добави той.

„ Все още не знаем кои хора са енергийно небогати, нямаме методика, по която да определим това. Трябва да се направи тази формулировка и по какъв начин ще ги подкрепяме. Универсалният метод е какъв % от вашия приход отива, с цел да си плащате силата, най-общо казано”, изясни Димитър Манолов.

Той добави, че би трябвало да се обърне внимание на хората, които не могат да си заплащат водата.

„ КЕВР от години организира вандалска политика във връзка с водоснабдителните предприятия. В тяхната цена имат приета цена на електрическата енергия 10 пъти по-ниска от тази, която в този момент плащат”, съобщи той.

„ Може да се понижи това, от което най-вече страда България - скъпата цена на тока за бизнеса, ние сме давали доста пъти образци с Франция и Германия – промишлеността се финансира по други механизми, не заплащат такива скъпи цени. И при тях има „ Ден напред” и при тях цената е скъпа, само че промишлеността живее умерено в тези страни”, съобщи енергийният специалист Иван Хиновски.

„ Нашата прогноза е и това се повтаря неведнъж – има един интервал на високи води, май, юни, юли, когато всеобщо се топят снеговете, пълнят се язовири на всички места в Европа и стартира едно предложение на относително на ниска цена ток, при нас също става по този начин, че се предлага относително доста по-скъпа сила, тъй като тя не употребява горива. Това в България продължава април, май, юни и след което идва интервал на усмиряване на тези високи води”, сподели още Хиновски.

„ Докато не се премине във етапа на пост Коронавирус рецесията, тъй като сега този взрив на цени на електрическа енергия и на природен газ се дължи на голямо търсене на електрическа енергия и занимателен интервал на вложения. В Европа не се влага в нови генериращи мощности и това се отразява”, добави той.

По думите на енергийния специалист до края на 2022 година би трябвало да чакаме относително високи цени и би трябвало да се готвим за това с обезщетителни механизми.

" Чувам някакви креативен апели – дайте да натиснем КЕВР… КЕВР работи по европейски регулаторни методики, схемите са му транспарантни и не трябва да оставяме усещане в Европа, че нарушаваме съществени правила на самостоятелност на регулатора ", означи Хиновски.

Днешната обстановка е артикул на 10-годишното безучастие и липса на промени, добави специалистът.

„ От 2013 година сигнализираме обществото, че ще пристигна интервал, когато ще си плащаме сметките, тъй като тогава отлагахме заплащанията. Декапитализирахме сдружения, режехме разноски за поправки, вложения и през днешния ден сме на този хал, тъй като рано или късно тази сметка се заплаща.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР