След поредицата от кризи, обхванали Молдова след руската инвазия в

...
След поредицата от кризи, обхванали Молдова след руската инвазия в
Коментари Харесай

Кризата заради войната в Украйна свали молдовското правителство - Свят

След поредицата от рецесии, обхванали Молдова след съветската инвазия в прилежаща Украйна, държавното управление на страната през днешния ден подаде оставка.

Министър-председателката Наталия Гаврилица сподели през днешния ден на конференция, че " е пристигнало време да разгласи своята оставка ".

Тя акцентира, че никой не е очаквал нейното държавно управление, образувано през лятото на 2021 година, " да успее да се оправи с толкоз доста рецесии, провокирани от съветската експанзия в Украйна ".

Управлението на Гаврилица беше белязано от поредност от проблеми. Те включваха остра енергийна рецесия, галопираща инфлация и няколко тревожни случая, като навлизането във въздушното пространство на Молдова на съветски ракети, изстреляни против Украйна.

" Поех управлението на държавното управление с антикорупционна стратегия, ориентирана към развиване и проевропейски курс, във времена, когато корупционните схеми бяха завладели всички институции, а олигарсите се усещаха недосегаеми ", сподели Гаврилица.

" Незабавно бяхме изправени пред енергиен рекет, а тези, които го направиха, се надяваха да се предадем. Залогът на враговете на страната ни беше, че ще действаме като предходните държавни управления, които предадоха енергийните ползи и националния интерес в подмяна на краткосрочни изгоди ", добави молдовската министър-председателка.

Президентката Мая Санду благодари на Гаврилица за нейното голямо " себеотдаване и опити да води страната във времена на толкоз доста рецесии ".

" Въпреки невижданите провокации, страната беше ръководена отговорно, с доста грижа и отдадена работа ", сподели Санду и означи: " Постигнахме непоклатимост, мир и развиване, когато други желаеха война и банкрут на страната. "

Молдовската президентка заяви, че ще организира съвещания с парламентарните фракции и ще номинира претендент за нов министър председател, само че не посочи по кое време ще направи това.

Бъдещото държавно управление е належащо да бъде утвърдено от 101-местния парламент.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР