След покушението срещу кмета на Гданск премиерът на Полша Матеуш

...
След покушението срещу кмета на Гданск премиерът на Полша Матеуш
Коментари Харесай

Полският премиер: Убийството на кмета на Гданск е голямо зло

След покушението против кмета на Гданск министър председателят на Полша Матеуш Моравецки прикани политиците и всички известни персони да водят обществените диспути с повече взаимно почитание и сподели, че страна има потребност от национално помиряване и единодушие, съобщи АП.

Моравецки назова убийството на Павел Адамович огромно зло, само че прикани да се направи опит от него да се изкове нещо позитивно. По думите на премиера гибелта на гданския кмет би трябвало да стане повратна точка в държанието на публичните персони. Адамович умря на 14 януари, откакто предната вечер по време на благотворителна демонстрация в Гданск бе атакуван от някогашен пандизчия и прободен неколкократно в гърдите и корема. Преди да бъде арестуван, нападателят разгласи, че отмъщава за несправедливата присъда против него, произнесена по времето на ръководството на партията "Гражданска платформа ", чийто член е бил кметът. Трагедията стана мотив за възобновяване на дебата в полското общество за езика на омразата. Днес министър председателят прикани политиците, хората, които образуват публичното мнение, медиите и интелектуалците "да създадат обществения живот по-добър, а политическите диспути по-спокойни, по-мъдри и изпълнени с повече взаимно почитание ". Моравецки акцентира, че след гибелта на Адамович Полша има потребност от "национално помиряване и единодушие ".

В речта си, произнесена във връзка 145 години от рождението на полския политик и деятел на селското придвижване Винценти Витос, който три пъти е бил министър председател на Полша, Моравецки приказва за политическите му послания за единение в работа на Полша. Премиерът цитира и думи, казани преди повече от 30 години в Гданск от папата поляк Йоан Павел Втори - "По-малко борби, повече взаимност ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР