След почти година чакане общините най-накрая започнаха да подписват договорите

...
След почти година чакане общините най-накрая започнаха да подписват договорите
Коментари Харесай

Кметовете бързат да подпишат договорите за ВиК и пътни проекти

След съвсем година очакване общините най-сетне започнаха да подписват договорите с Министерство на регионалното развитие и ще получат средства за ремонт на ВиК и пътна инфраструктура. Регионалното министерство разгласи, че досега са подписани три четвърти от споразуменията за плануваните планове. По тях локалните управляващи тази година ще получат половината от обещаните държавни средства, или 203 млн. лева Останалата сума ще бъдат преведена следващата година.

До момента са подписани 173 съглашения от общо планувани 234, като 113 от тях са за осъществяване планове за ремонт на общински пътища и улична мрежа в обитаемоте места, а 60 – за възстановяване на ВиК инфраструктурата. В прессъобщението на Министерство на регионалното развитие се показва, че от 24 октомври, „ когато министерството разгласи, че стартира да подписва договорите, в постройката на ведомството всекидневно идват непрестанно кметове на общини, или упълномощени от тях лица, дружно с основните счетоводители и специалисти. “

Всъщност стартирането на подписването на контрактите закъсня с месец, откакто Министерският съвет утвърди отпущането на парите на съвещание на 28 септември. 

Процедурата по подписване на споразуменията ще продължи и през идната седмица. Регионалното ведомство ще финансира 50% от цената на обектите, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни елементи – първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашение, а второто – през месец декември 2022 година Така общините ще получат към 203 млн. лева до края на годината, а от новото постоянно държавно управление пък ще чакат останалите средства, с цел да може ремонтите да продължат и другата година. Остава под въпрос дали тази година на всички места може да стартира същинска ремонтна активност поради настъпването на зимния сезон.

Представителите на локалната власт са удовлетворени, че най-края договорите са факт и ще стартират осъществяването на планове, които са жизненоважни за развиването на общините “, показват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие.
Хронологията на драмата с парите
Сагата с парите на общините се влачи от началото на годината. През февруари някогашният районен министър Гроздан Караджов стартира да събира планове на локалната власт, които трябваше да бъдат финансирани от специфичния Фонд на стойност 1 милиарда лева, който той искаше да сътвори.

Впоследствие сумата внезапно бе редуцирана до 418 млн. лева, обезпечени от бюджета на Министерство на регионалното развитие. Караджов изиска в актуализацията на бюджета да залегнат още 82 млн. лева, с цел да бъде реализирана най-малко задачата от 500 млн. лева, само че това не се случи. Така първият настоящ лист с планове бе изработен от Министерство на регионалното развитие. Той включваше 170 плана.

Заради разрива в някогашната ръководеща коалиция обаче парите на общините по този начин и не бяха отпуснати. Министерство на финансите се зае да прави втори лист. Той включваше 303 плана. Бившият министър председател Кирил Петков даже побърза да се похвали преди едно от съвещанията на Министерския съвет, че в последна сметка сумата от над 400 млн. лева ще бъда отпусната на общините. Това обаче не стана, тъй като Караджов този път не хареса листата на МФ. А защото средствата се обезпечат от бюджета на Министерство на регионалното развитие, Караджов имаше финалната дума.

Така пристигна ред и за третия лист, който бе направен взаимно с специалисти от Министерство на регионалното развитие и представители на Сдружението на общините. На едно от последните си съвещания Министерският съвет утвърди въпросния лист, а Петков и Караджов на общ брифинг оповестиха новината. Бившият районен министър съобщи, че незабавно ще може да се пристъпи към сключване на контракти. Това обаче не се случи.

През август с идването на служебния кабинет, районният министър Иван Шишков реши, че плановете още веднъж би трябвало да бъдат прецизирани и се зае да изготвя нов лист. Междувременно Националното съдружие на общините трябваше още веднъж да изиска документи от представителите на локалната власт, с цел да бъдат включени най-спешните планове. Шишков реши да финансира и ремонтите на улици, с изключение на пътища и ВиК мрежи. Министърът съобщи, че критериите, по които се готви новия лист, са доста по-прозрачни.

В последна сметка, общо 234 обекта ще бъдат финансирани от бюджета на министерството. Около 105 от тях са на стойност над 126 млн. лева и са планувани за поправки на ВиК мрежата. Други 94 плана плануват ремонт на общински пътища и са на стойност над 233 млн. лева Около 35 обекта на стойност малко над 46 млн. лева са планувани за уличната мрежа на общините.
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР