След победата на Ердоган Турция отново е разделена. И докато

...
След победата на Ердоган Турция отново е разделена. И докато
Коментари Харесай

Как реагират българските турци на победата на Ердоган

След успеха на Ердоган Турция още веднъж е разграничена. И до момента в който част от българските турци се радват на резултата, други споделят, че са изгубили вяра. Вилдан Байрямова с някои от тях.

Турция още веднъж е разграничена. президентските избори в борба с опозиционния претендент Кемал Кълъчдароглу. Избирателната интензивност по традиция бе доста висока, а крайните резултати бяха оповестени изненадващо бързо. И незабавно голямо голям брой се насочи към президентския замък Бештепе в Анкара.

" Ердоган е същински водач , прави чудеса "

" Тук е напряко лудница, хората ликуват и плачат от наслада. Това е огромна победа освен за Ердоган, само че и за цялата ", извика в шумотевицата Ердинч Имамоглу, избрал да живее в Истанбул през 1996 година Той е отпътувал с дипломата си на машинен инженер, по-късно 15 години е бил шеф по социално-икономически планове в Истанбулската огромна община, а от 3 работи в бранша за здравен туризъм.

 " Не чакахме толкоз от Карадайъ ": по какъв начин се вършат турски избори в " Малката България "

Според него, тъй като е същински водач, за който просперитетът на страната е най-съществен. " А през последните 20 години доста ясно се вижда по какъв начин Турция внезапно дръпна напред, както в икономическо и обществено, по този начин и в геополитическо и военно отношение ", акцентира той.

Имамоглу напомня, че президентът се е справил с ковид, построил е големи лечебни заведения, а и е оказал помощ на 78 страни с доставки на лекарства и технологии. " После пристигна, а Ердоган като спомогна за отварянето на коридорите за експорт на жито от Украйна и по този начин предотврати рецесия и апетит в редица страни по света, изключително в Африка. Турция и нейната стопанска система се развиват с доста бързи темпове, те могат да се видят и в отчетите на Световната банка за развиване, и в отчетите на Организация на обединените нации ", разяснява той.

 Как реагират българските турци на успеха на Ердоган
© Reuters

Той твърди, че Турция към този момент е почнала да овладява инфлацията в страната и това се вижда по покупателната дарба на жителите. Ердоган е нараснал заплатите със 100%, а инфлацията към този момент последователно е почнала да спада: " Миналия месец всички семейства в страната бяха обезпечени с безвъзмезден природен газ. От този месец нататък отново всички семейства няма да заплащат в границите на една година 25% от потребления природен газ за потребностите в кухнята или за топлата вода. "

На фона на всеобщите възторзи от успеха Имамоглу не скри гордостта си, че под водачеството на Ердоган Турция е шестата страна в света, която на турско-българската граница при Черно море сред селата Резово и Инеада. Плановете са през 2024 година страната да изстреля първата си галактическа ракета, напълно турско произвеждане.

Ердинч Имамоглу показва, че е избрал да заживее със фамилията си в Истанбул освен по стопански, само че и по политически аргументи. Огорчен е от отношението на българските управляващи към турския етнос: " Ние в България към момента сме втора употреба хора, нямаме шанса да се развиваме професионално, а и в културно отношение. А тук в Турция доста изселници просперираха, към този момент имаме световноизвестни лекари, инженери професори, водачи ", споделя той. И счита, че Турция е спечелила доста от изселването на българските жители, до момента в който България е изгубила доста експерти. Доволен от живота си там, Имамоглу добавя, че членува в най-голямата организация на турската диаспора в света UID - Union of International Democrats и е неин ръководител за България.

 Как реагират българските турци на успеха на Ердоган
© Reuters

" Губят демокрацията, правата, свободата на словото "

" Ердоган завоюва, само че опозицията съвсем изравни гласовете си с неговите. Картината демонстрира, че половината от страната е срещу Ердоган. В трите огромни града - Истанбул, Анкара и Измир - води Кълъчдароглу ", разяснява Сюзан Юнсал, доктор в частна клиника за физиотерапия и рехабилитация в Измир.

Тя счита, че Ердоган ще съжалява доста за успеха си: тъй като следва, с която това ръководство за тези 20 години е потвърдило, че няма по какъв начин да се оправи. Според нея държавното управление се е пробвало изкуствено да спре инфлацията поради изборите. " Но това няма да докара до усмиряване на цените. Сега след изборите идва още по-тежкото. И всички ще мрем от апетит - и поклонниците на Ердоган, и ние. Чака ни още по-жестока икономическа рецесия, цените ще летят нагоре, хората колкото да ще се изхранват ", споделя тя и не крие, че чака Ердоган да стартира да работи още по-агресивно.

Сюзан акцентира, че той е подсилен от необразовани, религиозни и неинформирани хора. " А той ги омагьосва. И без друго множеството медии са негови. И като ги питаш какво е направил за тях, споделят - пътища, лечебни заведения и летища. А ти кола можеш ли да си купиш при тези цени, пари за бензин и отмора имаш ли? Няма по какъв начин, щом цяло семейство мизерства на една минимална заплата ", възмущава се тя.

 Как реагират българските турци на успеха на Ердоган
© Reuters

И акцентира, че огромният губещ е Турция: " Губят демокрацията, правата, свободата на словото, вярата Турция да се трансформира още веднъж в цивилизована и съвременна световна страна. Такава,. Губи самостоятелното правораздаване, секуларизмът ", изброява Сюзан. Тя вижда, че младежите в Турция са погребали очакванията за по-добър живот, а образованите всеобщо отпътуват в чужбина.

И синът ѝ, признат в турски университет, е отпътувал да учи компютърно инженерство в Италия. Защото с европейска тапия има по-голям късмет да се осъществя някъде в Европа. И не мисли да се връща в Турция. А цялото нейно семейство се преселило от Кърджали в Измир през 1996 година. Никой от околните не останал в българския град.

Икономическите проблеми на Турция евентуално ще продължат

Беркай Чокджан е студент по бизнес администрация в, от Варна е и не е живял в Турция. В Тилбург обаче има доста другари и преподаватели от Турция и следи интензивно събитията. Ето какви са упованията на младежа:

" След успеха на сегашния президент Ердоган в геополитическа вероятност е евентуално да следим задълбочаване на съдействието с тюркските страни като Казахстан, Азербайджан, Узбекистан, Туркменистан. Ще продължи и лавиране по оста Изток-Запад. От икономическа позиция можем да чакаме стагфлационни процеси като закъснение на растежа на Брутният вътрешен продукт и постоянно висока инфлация и безработица ", счита Беркай.

 Как реагират българските турци на успеха на Ердоган
© Murat Cetinmuhurdar/Turkish Presidential Press Office/REUTERS

" Със сигурност няма да бъде изненада и продължаването на неконвенционалната парична политика във връзка с лихвените проценти ", предвижда Беркай. " Това, в композиция с политизираните институции, ще докара до спомагателна загуба на доверие и евакуиране от страната на непознати вложители. Вероятно е фискалният и комерсиалният недостиг на южната ни съседка да се усилят, както и девалвацията на лирата да продължи. Ерозиралите доларови запаси са причина за усложнения с погасявания на настоящи заплащания по външния дълг, което да докара до в допълнение събаряне на кредитния рейтинг на Република Турция. "

Студентът споделя още, че не е изключено да станем очевидци на банкови банкрути. " В резултат, президентът Ердоган би потърсил финансови инжекции от близкоизточни сътрудници като Катар и Саудитска Арабия. А към Западна Европа ще продължи даже с по-висок интензитет. "

" Независимо дали ни харесва или не, би трябвало да признаем действителността "

Партията на справедливостта и развиването на Ердоган си партнира с крайнодесни и религиозни обединения, което може в допълнение да се отрази върху светския темперамент на Турция. " Предвид новите съдружни сътрудници на ръководещата ПСР, можем да чакаме и увеличаващо се въздействие на ислямските секти в ръководството на страната и по-смели опити за планиране на социум по шериатски пример ", споделя по този мотив Беркай.

 Посетители на църквата фамозната визайнтийска
© Reuters

Посетители на църквата фамозната визайнтийска " Св.София ", която Ердоган трансформира още веднъж в джамия.

Но акцентира: " Независимо дали ни харесва или не, би трябвало да признаем действителността такава, каквато е. И тя е, че изборният резултат рефлектира демократичната воля на турското население ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР