След по-малко от седмица се навършва една година от избухването

...
След по-малко от седмица се навършва една година от избухването
Коментари Харесай

Живеят ли руснаците в паралелен свят? Специално за БНТ бившият премиер на Русия Михаил Касянов

След по-малко от седмица се навършва една година от експлоадирането на войната. Как се трансформираха Украйна, Русия, Европа и светът - отговорите търсим в поредност от репортажи в " По света и у нас " преди първата годишнина от началото на нашествието.

Живеят ли руснаците в успореден свят - по какъв начин им се отразиха икономическите наказания, възбраната за пътуванe и обявeната частична готовност. Търсим отговорите от първо лице.

В особено изявление за Българска национална телевизия приказват някогашният министър председател на Русия Михаил Касянов и преподавателят в Московския държавен университет проф. Андрей Манойло.

Михаил Касянов, министър председател на Русия (2000 - 2004): " Това към този момент е различен свят, друга Русия, напълно друга обстановка, която нямаше по какъв начин да бъде предсказана "



Проф. Андрей Манойло, МДУ " М.В. Ломоносов ": " Всъщност, година след началото на Специалната военна интервенция в РФ се трансформираха малко неща. "



Михаил Касянов е министър председател по време на първия президентски мандат на Владимир Путин преди 20 години, по-късно става водач на опозиционна партия и един от ярките критици на Кремъл. От предишния март живее в Рига - от съображения за сигурността си.

Проф. Андрей Манойло живее в Москва и преподава в Московския държавен университет " Ломоносов ".

След началото на войната, Русия се опита да убеди жителите си, че животът им ще продължи както досега. Западът стартира да постанова все по-тежки наказания - от износа на газ, през банковата система до заледяване на активи на физически лица. Още в първите дни на нашествието, страната напущат огромни компании - от автомобилната, енергийната, хранителната и развлекателната промишленост, в региона на търговията, логистиката, авиацията.

Проф. Андрей Манойло: " Когато забележителен брой западни компании оповестиха, че прекратява работа в Руската федерация, имаше съществени опасения, че като си тръгнат те, ще изчезнат и технологиите. Второто безпокойство беше, че доста съветски жители ще се окажат без работа, тези които са работили във въпросните компании. Но всичко това се оказа - в огромна степен - пресилено. Защото - първо - от съветския пазар си потеглиха западни компании, на тяхно място пристигнаха съветски. Персоналът на западните компании беше сполучливо трудоустроен. А доста руснаци де факто не смениха местоработата си. Много от западните компании, които обявиха, че се изтеглят от Русия, към сегашния миг в действителност се върнаха, единствено че с други имена ".

Михаил Касянов: " За елементарния руснак се промени всичко - преди всичко го усещат тези, които назоваваме междинна класа, жителите на огромните градове, които имаха положителни приходи и към този момент имаха опция да възнамеряват бъдещето и това на фамилиите си, да получават обучение, да пътуват в чужбина, да печелят пари от частен бизнес или като работят в разнообразни корпорации. Сега за тях смяната е съществена. Хората към този момент са лишени от това. Икономиката се свива - не толкоз бързо както предричаха специалистите когато стартира експанзията. Но глобите към този момент работят и хората няма по какъв начин да не почувстват това ".



Възможностите за пътешестване на руснаците в чужбина бяха лимитирани. Европейски Съюз реши да приключи съглашението за облекчено издаване на визи за съветски жители с аргумента, че руснаци почиват и пазарят на мира в Европа, до момента в който над Украйна падат бомби.

Проф. Андрей Манойло: " Руското общество се научи да живее в новата действителност, която стартира с началото на специфичната военна интервенция в Украйна. И в това отношение, когато страната минава към нов стадий на развиване, към друго положение или фаза, хората изпитват някакъв стрес, само че по-късно стартират да се приспособяват към новите условия. И това отношение, хората в Русия се научиха да живеят в изискванията, наложени от 24 февруари 2022 година ".

Михаил Касянов: " И всичко това се приема от тези хора, които или нямат опция, или не желаят да получават различна информация и да образуват лично мнение за това какво се случва в страната и какво Путин прави с Украйна. Това е извънредно! Но ние установяваме, че част от съветското население към този момент е с промити мозъци, заблудено, приспано, и поддържа Путин и експанзията му ".



През септември Владимир Путин разгласи частична готовност: " Мисля, че е належащо да подкрепим предлагането на министерството на защитата и Генералния щаб да бъде въведена частична готовност в Русия. Ще повторя: става дума единствено за частична готовност. "

Под бойните флагове бяха свикани 300 хиляди души. След подготвителни лагери, от време на време единствено по няколко дни, те бяха изпращани на фронта.

Проф. Андрей Манойло: " Много съветски жители непринудено отпътуват за фронта, непринудено отиват във военните комисии. Защото - първо, има висок родолюбив дух, т.е. те схващат каква е задачата на тяхното присъединяване в битката с нацизма. И второ - заплатите са доста положителни. Парите, които получават военните, са много. Освен, че финансово подплатено, това е и влиятелно ".

Михаил Касянов: " Един от отрицателните фактори за Путин беше мобилизацията. След нея хората усетиха войната на гърба си - започнаха да губят околните си, и започнаха да преразглеждат отношението си - към Путин и войната. Но това се случва постепенно. Ще кажа, че съм отчаян от темпото, с което болшинството съветски жители осъзнават закононарушенията на путинския режим. Но това осъзнаване въпреки всичко е в ход ".

За университетския учител от Москва, в страната нищо значително не е се трансформирало, до момента в който за някогашния министър председател смяната е голяма, и за обръщането на Русия към демокрацията ще бъдат нужни години.



Проф. Андрей Манойло: " Очакваха се стопански компликации, повишение на цените, само че и стопанската система устоя, и ние не усещаме някакви стопански промени. Като цяло - няма огромен срив на приходите, няма нарастване на цените, т.е. страната живее по този начин както и година по-рано ".

Михаил Касянов: " Това, което Путин направи, ще би трябвало да се поправя доста дълго. За година-две това няма да се случи. За да си върнеш и да изградиш отначало доверието с цивилизования свят ще бъдат нужни най-малко 10 години, съгласно мен ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР