След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да

...
След първото заседание на парламента президентът Румен Радев трябва да
Коментари Харесай

Проф. Пламен Киров: Президентът осъзнава, че ситуацията е опасна и за самия него, ако се отиде на нови избори

" След първото съвещание на Народното събрание президентът Румен Радев би трябвало да стартира консултациите с партиите, преди да връчи първия изследователски мандат. Няма период, в който президентът би трябвало да завърши консултациите и да връчи първия мандат. Радев си дава сметка, че обстановката е рискова и за самия него като претендент на идните президентски избори, и за самата страна, в случай че се отиде на следващи предварителни парламентарни избори... Президентът е в неизгодна обстановка и по тази причина се обърна към политическите партии, показани в Народното събрание ". Това разясни пред БНР проф. Пламен Киров от юридическия факултет на Софийския университет.

Според него с навлизането в есенния сезон проблемите, които ще би трябвало да бъдат решавани от изпълнителната власт, ще стават все по-сериозни: " Ние ще навлезем във възел от проблеми, който не знам по какъв начин ще разплетем ".

Ако се стигне до предварителни парламентарни избори, разликата с вота за президент ще е в границите на две седмици, предвижда конституционалистът и посочи, че служебното държавно управление може да се трансформира в непрекъснато настоящо единствено като политическо, излъчено от Народното събрание и със същия състав.

В предаването " Неделя 150 " проф. Киров обясни още веднъж последователността при връчването на мандатите.

На въпрос дали машинното гласоподаване нарушава конституционните права на жителите, той отговори негативно. И добави:

" Има други неща, които нарушават правилото на равното изборно право - по-изтъкнати претенденти на партиите се кандидатират допълнително от един регион. Това им дава огромно преимущество пред други. Създава се една сигурност, че наложително избрани лица ще бъдат определени. Това се повтаря от 1991 година ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР