След първия мач между Виктория Пилзен и ЦСКА от Лигата

...
След първия мач между Виктория Пилзен и ЦСКА от Лигата
Коментари Харесай

ЦСКА в групите на Лигата на конференциите - мисията е възможна

След първия мач сред Виктория Пилзен и ЦСКА от Лигата на конференциите, преобладаващото мнение измежду почитателите на " алените " бе, че обичаният им отбор е играл инертно и страхливо в този дуел. И са прави. Това обаче не беше чак толкоз изненадващо, тъй като постоянно, когато наш тим отива да играе на открито и не може да се каже, че превъзхожда съперника, има нерешителност в играта му. Затова и държанието на ЦСКА в Чехия въобще не беше ненадейно. Още повече, че познаваме консервативността на Стойчо Младенов в обособени мачове, предпазливостта е присъща линия на неговите тимове. Проблемът в тази ситуация обаче е, че той работи от прекомерно малко време с тези футболисти на " армейците " и пробойните в защита са видни. Разбира се, те не са и единствено там.

От друга страна, когато българският тим излезе отвън фокуса ни, Виктория Пилзен в действителност не претърпява времена като най-силните си отпреди 5-6 години. А даже и тогава те не бяха чудовище и за това образец е отстраняването им от Лудогорец в плейофа за влизане в Шампионска лига през 2016 година.

Поне от видяното в първия мач, това, с което те превъзхождат ЦСКА, е самочувствието, вярата, че те са по-добрият тим.

Чисто футболно - тимът от Пилзен много постоянно се стремеше да играе с дълги топки, което водеше до много брак при тях. А в моментите, когато стигаха до вратата на ЦСКА по земя, оптимално бързо се стремяха да завършат офанзивата си. Това не им донесе кой знае какъв триумф, макар че 2:0 е порядъчен турнирен резултат. Най-малкото си запазил мрежата си суха, казано на футболен език. Не би трябвало да се не помни и че чешкият тим вкара първия си гол от безспорна засада - съвсем половин метър.

През първото полувреме Виктория атакуваше масирано през зоната на Иван Турицов и това им носеше известно териториално преимущество, тъй като българския десен бранител на ЦСКА бе надалеч от най-добрто си показване. Валентин Антов също направи значително неточности, само че не можем да му се сърдим - на младите играчи им се случва да излизат от форма. Той е единствено на 20.

Друго едва звено на " армейците " бяха и двамата полузащитници в средата на терена. Юга игра под опциите си, а Жеферсон извънредно едва. На няколко пъти пред бразилеца имаше опция да изостри дейностите на ЦСКА в офанзива, само че той или забавяше темпото на офанзивата с ненужно задържане на топката, или допускаше неточност при опита за подаването ѝ.

Няма по какъв начин да не се означи и това, че при втория гол на чехите вратарят на 31-кратните първенци на България - Густаво Бусато, мазета топката тъкмо в краката на противниковия футболист, а ударът, който отрази не беше допустимо най-силният. Необяснимо е упорството на следващ спортно-технически щаб да залага на този бразилски вратар предвид на две неща. Първо, той позволи доста, и то основни неточности за няколко сезона в ЦСКА. Вярно, избави и значими дузпи за тима, само че в случай че бъдат погледнати детайлно - всички бяха в обсега му. И второ, Димитър Евтимов, при дребното шансове, които е получавал досега, не е загатвал, че е по-слаб от Бусато.

А до момента в който сме на второто попадения, би трябвало да кажем, че за него виновност има и левият на " армейците " бек Брадли Мазику, който бе преодолян доста леко в хода на пилзенската голова офанзива.

Доколкото идния мач реванш от Лигата на конференциите - ЦСКА има всички шансове да успее да върне и обърне двата гола пасив. В разбора си за " Тема спорт " легендата на " алените " - Аспарух Никодимов, декларира, че ЦСКА не би трябвало да бърза и рискът би трябвало да е обмислен. Не единствено поради безспорния си престиж Паро е безусловно прав. Два гола задатък могат да се наваксат без бързане, с обмислен риск, методично и целеустремено. Но за всичко това е необходим явен проект, спазването му под формата на тактическа дисциплинираност и може би най-важното - без никакъв боязън. Както и не би трябвало да има прекомерно, неразумно изхвърляне, тъй като историята демонстрира, че опитни тимове като Виктория Пилзен се възползват от грешките на съперника си в такива турнирни мачове.

Нещо, което може да вдъхне спомагателна убеденост на футболистите на ЦСКА, отвън историческата значителност, която има клубът, в който играят, е това, че при предходното си посещение в Лигата на конференциите чешкият им конкурент позволи цели 4 гола от Дъ Ню Сейнтс - английски тим с надалеч по-скромни благоприятни условия и от Виктория Пилзен, и от ЦСКА.

Пред Стойчо Младенов има и известни кадрови проблеми. Освен ясните още преди първия мач травми на Мено Кох и Федерико Варела, Екзекутора на Ливърпул няма да може да разчита и на санкции за насъбрани жълти картони Амос Юга. A това си е сериозен проблем, макар слабия му мач в Чехия. С оглед това и обстоятелството, че ЦСКА ще би трябвало да търси най-малко 2 гола първоначално, има логичност Младенов да потърси игра в система 4-4-2 (с двойка нападатели Жорди Кайседо и Бисмарк Чарлс), като това към този момент се случи през второто полувреме на мача в Пилзен. В хипотезата на тази скица ще е забавно, в случай че забележим Греъм Кери до единия отбранителен полузащитник, който и да е той, с вярата, че няма да е Жеферсон. Може би вкарването в темп на Тибо Вион с присъединяване в мача с Пирин (Благоевград) на следващия ден е най-хубавото решение за Младенов, само че той ще има последна дума. Възможно е и новото попълнение Томас Лам да взе участие в дуелите с Пирин и Виктория Пилзен (или най-малко в единия от двата мача), а той може да играе и като централен бранител, и като отбранителен халф.

На база евентуалните ротации на следващия ден против Пирин (Благоевград) в мач от efbet Лига, може би ще получим отговор на някои от въпросителните преди ЦСКА-Виктория Пилзен.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР