След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна страните членки на

...
След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна страните членки на
Коментари Харесай

Кипър и Малта отнемат златните паспорти, издадени на руснаци

След пълномащабното навлизане на Русия в Украйна страните членки на Европейски Съюз Кипър и Малта анулираха няколко десетки от така наречен " златни паспорти ", които са издали на съветски жители, предава ДПА, като се базира на известие на Европейската комисия.

Така наречените " златни паспорти " се отнасят до противоречивата процедура за продажба на поданство за поданици на страни отвън Европейски Съюз, най-много в подмяна на вложения.

Кипър е лишил кипърското поданство на 43 души, заяви Европейска комисия в отговор на питане от немски народен представител.

Съобщава се, че двама руснаци също са изгубили своето малтийско поданство. Единият от тях е обект на наказания от страна на Европейски Съюз, а другият е глобен от Съединени американски щати.

Европейска комисия неведнъж приканва за преустановяване на практиката за издаване на " златни паспорти " от началото на съветската инвазия против Украйна. Кипър обаче бе спрял издаването на " златни паспорти " още преди началото на войната.

Отделните страни членки на Европейски Съюз могат да вземат решения по отношение на даването на поданство или позволения за престояване. Европейска комисия обаче вижда в това опасност за сигурността на Шенгенското пространство, да вземем за пример във връзка с сигурността, прането на пари, неплащането на налози и корупцията.

Кипър и България към този момент въобще не издават " златни паспорти ", а Малта не ги дава повече на руснаци и беларуси, напомня ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

В Съда на Европейския съюз сега има правосъдно произвеждане против Малта поради тази противоречива процедура.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР