След отправено запитване българското посолство в Прага получи потвърждение от

...
След отправено запитване българското посолство в Прага получи потвърждение от
Коментари Харесай

Няма пострадали българи от торнадото в Чехия

След отправено питане българското посолство в Прага получи удостоверение от Регионалния директорат на полицията за региона на Южна Моравия, че няма данни за потърпевши български жители след тежката стихия с торнадо. В посолството ни не са получавани сигнали за подпомагане от наши сънародници, оповестиха от Министерство на външните работи.

Мисията продължава да следи обстановката и е в подготвеност да окаже помощ при нужда.

Необичайно торнадо удари в четвъртък Югоизточна Чехия, като съгласно избавителните служби е взело най-малко четири жертви и е нанесло съществени материални вреди. 

Мнозина от потърпевшите са ранени от градушката, изсипала се в района - ледените зърна са били колкото топка за тенис, добави тя.

Общо към 150 души може да са ранени съгласно първични данни на противопожарната работа. От стихията са потърпевши близо 300 души, а 32 000 фамилии са останали без ток, заяви по-рано националната телевизия.

В няколко села са откъснати покривите на къщите, прозорците са счупени, а няколко коли и рейсове са преобърнати.

Всички налични избавителни екипи са изпратени за битка с последствията от стихията, сподели вътрешният министър Ян Хамачек. Спасителите означават, че общо от торнадото са пострадали седем обитаеми места в Южноморавска област, наоколо до австрийската граница.

По-късно бе обявено, че провинция Долна Австрия е изпратила спасители, медици и санитарни хеликоптери за оказване на помощ на потърпевшите от торнадото.
По думите на Кропачкова на чешките експерти оказват помощ и техни сътрудници от Словакия.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР