След опустошителните земетресения в Турция и Сирия технология, проектирана от

...
След опустошителните земетресения в Турция и Сирия технология, проектирана от
Коментари Харесай

Технология на НАСА помага в откриването на хора, затрупани при земетресенията

След опустошителните трусове в Турция и Сирия технология, проектирана от НАСА, намира приложение, помагайки на спасители на първа линия да откриват хора, затрупани от отломките, съобщи ДПА, базирайки се на американската галактическа организация.
Прочетете още
Космическата организация заяви, че технологията е предоставена на избавителните екипи в Турция, за търсят хора, хванати в клопката на руините. 

Прототипите на устройствата, наречени " Файндър " (FINDER, Finding Individuals for Disaster Emergency Response), са създадени в началото от Лабораторията за реактивно придвижване на НАСА в съдействие с Министерството на вътрешната сигурност на Съединени американски щати, преди да бъдат лицензирани за компания " СпекОпс " (SpecOps).

" По време на злополучие технологията може да бъде избавителен пояс. Технологията FINDER на НАСА дава на избавителните екипи значим инструмент за локализиране и подкрепяне на нуждаещите се след скорошните трусове в Турция и Сирия ", написа в Туитър ръководителят на американската галактическа организация Бил Нелсън.

Устройствата работят, като употребяват микровълнов радар за разкриване на едвам доловими придвижвания на тялото, породени от процеси като сърцетуптене или дишане. 

" Тялото ви се движи с милиметър, когато сърцето ви бие. Тъй като самите парчета са неподвижни, можем да разграничим тези придвижвания. След това ревизираме дали придвижването демонстрира сърцетуптене и дишане ", обяснява Джим Лукс, диспечер на дилемите на прототипите FINDER.

НАСА сподели още, че работи и за шерване на своите въздушни изображения и данни от космоса в поддръжка на екипите по оказване на помощ и възстановителна активност.

Издирването на оживели продължава след двете мощни трусове, които удариха граничния турско-сирийски район с разлика от няколко часа доскоро повече от седмица, макар намаляващите очаквания. 

Земетресенията лишиха живота на повече от 40 000 души и оставиха милиони нуждаещи се от незабавна помощ. Първият трус беше с магнитуд 7,7 на 6 февруари, а вторият - по-късно същия ден, с магнитуд 7,6.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР