Община Пловдив обяви обществената поръчка за възстановяването на кино Космос.

...
Община Пловдив обяви обществената поръчка за възстановяването на кино Космос.
Коментари Харесай

Започва се: Пуснаха обществената поръчка за възстановяването на кино “Космос“

Община Пловдив разгласи публичната поръчка за възобновяване на кино „ Космос ”. Тя е на стойност 9 900 000 лева без Данък добавена стойност. Една част от средствата ще дойдат от Министерството за районното развиване и благоустройство - 4 500 000 лева, а останалата сума през взаимния план на Община Пловдив и Община Габрово „ Брегове на съвремието - комплекс от ограничения за основаване на зелена, новаторска и приобщаваща градска среда в Габрово и Пловдив “. 
Прочетете още
Зала с 599 места с екран за 2D и 3D сцена за концерти и спектакъл ще има реновираното кино " Космос ". Екранът е с размери 6 на 12,30 метра, а театралното пространство е с дълбочина 8,28 м и широчина от 12,30 до 16,75 м. Специални панели ще балансират звука в залата съгласно това - спектакъл, кино или концерт ще има на сцената.

Във фоайето е планувано да има помещение за защита, билетна каса и дрешник. На мястото на остарелия дрешник ще бъде ситуирано кафене с достъп до външните площадни простраства. Предвиден е асансьор за инвалиди на северната фасада, който няма да бъде забележим откъм ул. " Гладстон ".

В постройката са планувани пространства - зона за неофициално другарство, дребна зала за презентации и такова за събития. Подсценичните пространства ще се трансфорат в склад за декори, има заложени две евакуационни стълбища и инвалидна платформа.

Проектът планува опазване на най-знаковите за плана на арх. Чинков детайли - стълбището с присъщи парапети, осветителни тела, фасадни детайли. 

Авторите на създаването са проектантското бюро „ Тектоника-Б “ ООД. Зад него стои креативният труд на арх. Димитър Балджиев и сътрудниците му арх. Елена Павлова и арх. Инес Чавдарова.

Предвидено е в плана и облагородяването на площадното пространство, което ще се трансформира във функционална зона за отмора.  С европейското финансиране дружно с Община Габрово могат да се усвоят до 9 млн. лева С част от средствата може да се добави зелен покрив и фотоволтаици.

Сградата на кино „ Космос “ е  архитектурен образец  от 60-те години на предишния век. Построена е по план на арх. Любомир Шинков. Тя е знаков образец за модерната архитектура след Втората международна война с изчистените си форми и размери, просторни вътрешни пространства и скромни декоративни детайли.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР