След окончателните резултати от вота - идва време и за

...
След окончателните резултати от вота - идва време и за
Коментари Харесай

Къде са най-верните избиратели на партиите за 48-ия парламент

След окончателните резултати от вота - идва време и за равносметката. BTV прави разбор къде са най-верните гласоподаватели на политическите обединения.

Победителят на вота – ГЕРБ-СДС, има най-вече симпатизанти в област Перник, където е и най-високият им резултат – близо 36%. Ключова беше тази борба за ГЕРБ, защото там те се изправиха против някогашния силов министър Бойко Рашков. Рашков водеше листата на „ Продължаваме промяната “, а тази на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили – финансистът Кирил Ананиев.


Къде са най-хубавите резултати на ГЕРБ-СДС

Снимка: btvnovinite.bg

От партията на Бойко Борисов могат да запишат като доста добър и резултата си във Кюстендил – с 1% по-малко от най-хубавия им. В Габрово като лидер Томислав Дончев е съумял да завоюва 33% от гласувалите. Сливен, Ловеч и Враца също са сполучливи региони за партията на този избор.

Къде са най-хубавите резултати на ГЕРБ-СДС

Снимка: btvnovinite.bg

Бившите първи, а през днешния ден втори на избори – " Продължаваме промяната " , регистрират най-високо доверие в София. Именно в столицата е резултатът, който ще запишат като най-хубав – в 23 МИР събират 28,63% от поддръжката на хората. Заслугата е на един от водачите на групировката – Асен Василев.

Къде са най-хубавите резултати на Политическа партия

Снимка: btvnovinite.bg

Кирил Петков също се е показал добре като лидер в 24 МИР. А оспорваната борба в т. нар лидерски регион – 25 МИР остави „ Продължаваме промяната “ на второ място. Все отново Христо Петров – Ицо Хазарта съумя да събере повече преференции от Бойко Борисов.

Къде са най-хубавите резултати на Политическа партия

И на над 300 км от София – в Русе, от „ Продължаваме промяната “ записват добър триумф – с малко над 23%.

По-скоро сполучлив в сравнение с несполучлив и вотът зад граница за тях. Например в Китай „ Продължаваме промяната “ е победител измежду сънародниците ни.

Без изненади Движение за права и свободи е спечелилият в област Кърджали. Там е и най-високият резултат за придвижването – 71,18%. Традиционно акцията беше водена от водача Мустафа Карадайъ. Останалите шест партии, които влизат в Народното събрание, регистрират най-ниския си резултат точно в тази област.

Къде са най-хубавите резултати на Движение за права и свободи

Снимка: btvnovinite.bg

И на този избор поддръжката за Движение за права и свободи е съсредоточена в североизтока. Разград, Търговище, Шумен, Силистра са областите с доста положителни индикатори за придвижването. И вотът от чужбина – 31,80% поддръжка за Движение за права и свободи.

Къде са най-хубавите резултати на Движение за права и свободи

Снимка: btvnovinite.bg

При вота зад граница „ Възраждане “ също има забележителен дял с поддръжка от 14,46%. Партията на Костадин Костадинов е безспорният водач измежду българите в Русия.

Къде са най-хубавите резултати на Възраждане

Снимка: btvnovinite.bg

160 гласа от там отидоха точно в тяхното поле. „ Възраждане “ печели и вота на българите в Австралия. У нас имат добър резултат във Варна, родният град на водача Костадинов.

Къде са най-хубавите резултати на Възраждане

Снимка: btvnovinite.bg

Равносметката за Българска социалистическа партия – най-добре са се показали в Ямбол – над 18% поддръжка. Ако има вътрешнопартийни награди, то такава ще получи Кристиан Вигенин като лидер.

Къде са най-хубавите резултати на Българска социалистическа партия

Снимка: btvnovinite.bg

Плевен, Добрич, Пловдив-област, Велико Търново влизат в челната петорка на социалистите. Като изключим Кърджали, минимум симпатизанти от Българска социалистическа партия са разкрили в Разград и два от софийските региона.

Победители за себе си в София са от „ Демократична България “. Бившият правосъден министър от кабинета „ Петков “ Надежда Йорданова се е справила със задачата си и е донесла най-хубавият резултат за групировката в 23 МИР в София – близо 20%.

Къде са най-хубавите резултати на Демократична България

Снимка: btvnovinite.bg

При " Демократична България " се следи и огромен брой преференции и надлежно разбърквания от първичната партийна класификация. Христо Иванов също е може да бъде поздравен – вторият най-силен резултат е в 24 МИР. Извън страната и Видин също носят мощ на обединението.

Партията на Стефан Янев „ Български напредък “, която се яви за първи път на избори, печели най-вече гласове в София-област – 8.08%.

Къде са най-хубавите резултати на БГ Възход

Снимка: btvnovinite.bg

Партията записва относително непосредствен резултат в цялата страна. След Кърджали, в Разград са били най-скептични към новия политически състезател. А за депутатските банки в 48-ми парламент за „ Български напредък “ са съдействали и гласовете от Хасково, Кюстендил, Бургас.

По-дълбоките разбори си остават за партийните централи.

Този избор сподели обаче едно ясно обръщение на гласоподавателите – желаят да гласоподават, само че не знаят за кого.

Рекорден протестен избор

Снимка: btvnovinite.bg

След като се вкара наложителното гласоподаване през 2016 година, се появи и опцията „ Не поддържам никого “. Тази алтернатива въздейства единствено на изборната интензивност, само че не и на самото систематизиране на мандатите в Народното събрание. Заради това и не можем да я определим като наказване за политиците . Но въпреки всичко ни демонстрира и по какъв начин се движи протестният избор на хората.

За първи път опцията е употребена на парламентарния избор през 2017 г – тогава и на вота на 2 октомври тази година е употребена най-активно:

април 2021 – 47 749

юли 2021 – 35 201

ноември 2021 – 35 745

октомври 2022 - 87 634

Ниската интензивност и високият протестен избор вървят ръка за ръка и с различен връх. А точно какъв брой гласа са нужни, с цел да получиш депутатско място. Разбира се, приказваме за междинна сметка, защото по региони мандатите се пресмятат по тъкмо избрана математическа формула и са на база на популацията по места. Логично по-големите области имат потребност да бъдат показани от повече народни представители. Тук би трябвало да разбираем на феновете, че при разпределянето на мандатите значение имат единствено гласовете за партиите, които са влезнали в Народното събрание. Тоест минали са бариерата.

Колко гласа са нужни за депутатско място

Снимка: btvnovinite.bg

Обичайно са нужни към 12-13 000 гласа, а на изборите за 48-ото Народно заседание – 9480 гласа.

Вече е ясно кой какъв брой депутати ще има в новото Народно заседание.

Коя хартия какъв брой мандата получава

Снимка: btvnovinite.bg

Най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС ще разполага със 67 народни представители. Следващата по величина парламентарна група ще бъде на " Продължаваме промяната ", които ще имат 53 депутати. Народните представители от Движение за права и свободи ще бъдат 36, от Възраждане и Българска социалистическа партия надлежно – 27 и 25 . „ Демократична България “ ще има 20 души в Пленарната зала. Най-малко ще са хората на " Български напредък " – 12.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР