След оживен спор за това, кое е най-мъжкото питие, решихме

...
След оживен спор за това, кое е най-мъжкото питие, решихме
Коментари Харесай

Време е за истинско мъжко питие!

След многолюден спор за това, кое е най-мъжкото пиво, взехме решение да ви подготвим за петък вечер с няколко съществени обстоятелството за напитката, спечелила най-вече гласове.

Може би няма да се изненадате, коя е тя, само че се надяваме да намерите за прелестно занимателно смисъла на шотландско-келтската дума uisge betha или казано в резюме - “водата на живота” .
Предполагам, към този момент сте се сетили - става дума за уискито.



Думата “whiskey” за пръв път се загатва през 1736 година, като до ден сегашен Шотландия и Ирландия водят яростен спор за нейното изписване. Шодладците назовават националната си напитка Whisky (или Scotch) и всяка появя на буквата “е” към края на думата за тях е явен симптом за
неналичието на качество.

Ирландците пък от своя страна им дават отговор с завладяване на уиски територия и положително разпространяване по целия свят. Появява се и изказванието, че те първи са изобретили алкохолната напитка. Този спор обаче остава забранен, защото легендата споделя, че първото уиски в света е създадено от бенедиктинския духовник Джон Кор от манастира Линдорес в Шотландия.

Но дано преминем към самата напитка:
Уискито е дестилиран от жито или царевица алкохол, който е складиран в бъчви в продължение на избран брой години. В взаимозависимост от типа на уискито има разлики в метода му на
производство.

Малцовото уиски се създава от малцов ечемик.
Бърбънът се прави най-вече от царевица.
Блендовото уиски - от разнообразни дестилати от пшеница, немалцов ечемик и овес.
Ръжено уиски пък назовават уискито, което се създава от ръж.



Напитката отлежава в дъбови бъчви, като в Америка бъчвите най-вече се вършат от американски бял дъб, а в Европа – от испански и португалски дъб. По-светлите уискита най-често са съхранявани в американски бъчви.

През отворите на бъчвите годишно се изпаряват към два % от наличието, което бива наричано " аngels' cut ", а уискито, което поема дървото на бъчвата, " devil's cut ".

Някои марки съумяват да се възползват от част от поетото в дървото и да го прибавят към дълго отлежало уиски за реализиране на по-специфичен усет и мирис.

Ако и вие сте почитател на уискито и желаете да си спестите времето за циркулиране в магазина, до момента в който тече мачът, умерено може да поръчате онлайн от разнообразната и впечатляваща селекция на DrinkLink.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР