След ожесточени боеве в Донбас, Русия обяви днес, че войските

...
След ожесточени боеве в Донбас, Русия обяви днес, че войските
Коментари Харесай

Русия се похвали с напредък в Донбас. Малко предимство с висока цена, смятат анализатори

След яростни боеве в Донбас, Русия разгласи през днешния ден, че войските ѝ са завладяли село покрай Бахмут и са напреднали в допълнение покрай Донецк, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Руските въоръжени сили са открили надзор над Андреевка, на към 9 километра южно от Бахмут, заяви съветското министерство на защитата, представено от ТАСС.

Руската войска се пробва от месеци да превземе Бахмут, който блокира пътя ѝ към Краматорск и Славянск - най-големите градове, които остават под украински надзор в Донецка област, Източна Украйна.

В региона са ситуирани сили на проруските сепаратисти от самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР), наемници от частната военна компания " Вагнер " и постоянни съветски войски.

Руски военни блогъри обаче споделят, че украинските сили към момента обстрелват Андреевка.

Руската войска заяви също за сполучливо нахлуване против Водяное - едно от селата на фронтовата линия, следено от украинската войска. То се намира сред Андреевка и Донецк.

В този регион се водят боеве още от 2014 година, което значи, че позициите на двете страни в спора там са по-добре укрепени, отбелязва ДПА.

Подобно на борбите за Лисичанск и Северодонецк, които изтощиха съветската войска толкоз доста, че нейното нахлуване в посока Луганск спря, борбата за Бахмут няма да донесе стратегически триумф на Руската федерация, даже в случай че градът бъде високомерен. Това написа в новата сводка на американския Институт за проучване на войната (ISW) след събитията от 30 ноември.

Опитите на Русия да превземе Бахмут демонстрират, че съветската войска " безусловно не се е поучила " от предходни акции, които са и стували скъпо като загуби, а се фокусира върху цели с малко оперативно или стратегическо значение. От края на май, през последните шест месеца, съветските войски изразходваха бойните си сили, пробвайки се да завземат дребните градове към Бахмут, като през това време те напредваха извънредно постепенно, от време на време единствено на няколко километра. В същото време щурмовете в посока Бахмут водят до непрекъснато привършване на съветската жива мощ и техника, вследствие на което съветските войски затънават в относително незначителни обитаеми места в продължение на седмици и месеци.

„ Тази скица на интервенции доста припомня на предходни опити на руснаците да завладяват Северодонецк и Лисичанск “, показва ISW. " Те напомнят, че след месеци на упорити боеве, по време на които въоръжените сили на Украйна изтощиха оптимално съперника, руснаците в последна сметка превзеха Лисичанск и Северодонецк и доближиха границите на Луганска област, само че този тактически триумф докара до нищожен действен резултат, от този момент съветската атака в тази източна посока в действителност заглъхна ".

ISW дава сходна прогноза за Бахмут: даже в случай че съветските войски продължат да напредват към този град и в него, даже в случай че Въоръжените сили на Украйна би трябвало да се изтеглят от града следено (както беше в Лисичанск), самият Бахмут дава на съветската войска " дребна оперативна изгода ". Руските загуби след шест месеца брутални, тежки и изтощителни борби към Бахмут надалеч надвишават всяко оперативно преимущество, което руснаците биха могли да завоюват, в случай че Бахмут бъде високомерен.

„ От друга страна, съветските офанзиви в региона на Бахмут гълтам забележителна част от наличната бойна мощност на Русия, като евентуално способстват за продължаването на украинските контраофанзиви на други места “, прибавят анализаторите на ISW.
" Медуза ": Умора от войната
На 30 ноември съветският портал " Meдуза " разгласи резултатите от закрито изследване на публичното мнение, поръчано от Кремъл. То е показало, че 55% от руснаците са за мирни договаряния с Украйна, а 25% са за продължение на войната (докато през юли обстановката беше противоположната - надлежно 32% за договаряния и 57% за война).

Новите данни са сходни на резултатите от октомврийско изследване на самостоятелния социологически център " Левада " (обявен от съветските управляващи за " чуждесдтранен сътрудник " ): „ за “ или „ по-скоро за “ мирни преговори са се изказали 57% от интервюираните, а „ за “ или „ по-скоро за ” продължение на войната – 27%.

Директорът на " Левада център " Денис Волков коментира за Meduza, че броят на руснаците, подкрепящи договарянията с Украйна, е почнал бързо да пораства след оповестяването на мобилизацията на 21 септември.

ISW счита, че както нарушаванията в процеса на готовност, по този начин и неуспехите на руснаците на бойното поле са съдействали за повишаването на умората на съветското население от войната.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР