След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме

...
След обсъждания с партньорите ни от Европа и САЩ, решихме
Коментари Харесай

Правителството на Косово отложи с месец мярката, която вдигна на бунт етническите сърби

След разисквания с сътрудниците ни от Европа и Съединени американски щати, взехме решение да отложим използването на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на колите и картите за идентичност, с един месец, до 1 септември. Това съобщи държавното управление на Косово, предадоха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Етнически сърби блокираха пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на неодобрение от решенията на държавното управление в Прищина.

Вчера в Косово се стигна до демонстрации и блокади от страна на сърбите, която бе предизвикана от решението на държавното управление на Косово от през днешния ден (1 август) да заменя персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово.

Освен това управляващите на Косово бяха оповестили, че ще заменят регистрационните табели на колите на сърбите, които са издадени от сръбските управляващи, с табели, издадени от косовските управляващи.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи през вчерашния ден, че става дума за реципрочна мярка, защото управляващите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските управляващи да отсрочат използването на ограниченията с един месец и изрази вярата си блокирането на пътища да завърши, съобщи Ройтерс.

Контролно-пропускателните пунктове Ярине и Бърняк на границата на Косово със Сърбия тази заран са затворени както за коли, по този начин и за пешеходци, заяви сръбската държавна телевизия РТС. Засега работи единствено граничният пункт Мердаре, където придвижването се възстановява. Колоната от коли там нощес бе дълга пет-шест километра, само че от тази заран няма опашки и колите чакат десетина минути, с цел да преминат.

Представители на сърбите, живеещи в северно Косово, обявиха за Танюг, че са решени да останат на барикадите, до момента в който е належащо.

След като напрежението нощес се увеличи, Косово, по искане на американското посолство, реши да отсрочи използването на мярката до 1 септември, само че едвам откакто бъдат отстранени всички сложени барикади.

Същевременно от среднощ всеки пасажер със сръбска персонална карта получава на границата с Косово документ за влизане и излизане в страната, в който са записани датата и времето на влизане в Косово, през кой граничен пункт е минал пасажерът, както и персоналните му данни.

Силите на НАТО КейФОР оповестиха, че обстановката е напрегната, че я наблюдават доста деликатно и са подготвени да се намесят в сходство с мандата си, в случай че стабилността бъде застрашена, заяви още Танюг.

Командващият КейФОР е в контакт с всички значими събеседници - с представители на косовските организации за сигурност и с началника на Генералния щаб на сръбската войска. КейФОР ще вземат всички нужни ограничения, с цел да се резервира сигурна среда в Косово във всеки миг, се прибавя в известието.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР