След няколкогодишни усилия израелският премиер Бенямин Нетаняху постигна целта си

...
След няколкогодишни усилия израелският премиер Бенямин Нетаняху постигна целта си
Коментари Харесай

Приеха спорния закон, определящ Израел като национална държава на еврейския народ

След няколкогодишни старания израелският министър председател Бенямин Нетаняху реализира задачата си и бе признат закон, определящ Израел като национална страна на еврейския народ, написа френският в. "Фигаро ". Нетаняху съумя да реализира приемането на този закон, избран като един от най-важните, благодарение на националистическата вълна. Опозицията към този момент разкритикува закона като расистки във връзка с израелските араби, които са над 17 на 100 от популацията на Израел.
В първичния вид на проектозакона се съдържаха и разпореждания, по-късно оттеглени, съгласно които при липса на използван закон израелските съдилища трябваше да ползват еврейското религиозно право, отбелязва френският в. "Либерасион ".
Европейският съюз застана отпред на критиците на закона, който анулира статута на арабския като формален език, написа английският в. "Гардиън ". Говорителка на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че законът ще затрудни уреждането на израелско-палестинския спор въз основа на решението за две страни.
Политически водачи на израелските араби, израелски опозиционни политици и демократични еврейски организации в Съединени американски щати също показаха терзания, а някои от тях го съпоставиха с апартейд.
Йерусалим, Израел - 2018 година
Още от основаването си Израел се бори да балансира двете си цели - да бъде по едно и също време еврейска и демократична страна, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ". Според поддръжниците на новия закон той възвръща салдото. Според критиците му - наклонява внезапно везните в интерес на еврейската страна. Приемането му демонстрира възхода на ултранационалистите в израелското държавно управление, които бяха окуражени от успехите на също толкоз националистически и популистки придвижвания в Европа и другаде по света.
Нетаняху от ден на ден се сближава с нелиберални демокрации като Унгария, чийто крайнодесен министър председател Виктор Орбан дойде на посещаване в Ерусалим единствено часове преди гласуването.
Правителството на Нетаняху е най-дясната и религиозна коалиция в историята на Израел, а администрацията на американския президент Доналд Тръмп му обезпечава нечувана до момента поддръжка от Съединени американски щати. Предвид, че опозицията е прекомерно слаба, с цел да съставлява действителна опасност, израелското държавно управление се възползва от преимуществото си на разнообразни фронтове, пробвайки се да ускори контрола над новинарските медии, да отслаби въздействието на Върховния съд, да ограничи дейностите на леви правозащитни групи, да продължи да подхваща дейности, представляващи фактическа анексия на Западния бряг, и да понижи до най-малко резултата на многото следствия за корупция против премиера. Но нито една от тези прояви на политическо въздействие не е заредена с повече символика от новия закон. Приемането му обаче изложи на показ дълбоките разделения в обществото, отбелязва американското издание.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР