След няколко месеца застой дългогодишната сага с общинската болница във

...
След няколко месеца застой дългогодишната сага с общинската болница във
Коментари Харесай

Подозират нова схема за източване на МБАЛ-Велинград

След няколко месеца застой дългогодишната сага с общинската болница във Велинград се завръща, заяви „ 24 часа “.

Цели 5 г.  тя избухва с инспекции на икономическа полиция и скандални разкрития за непозволено финансиране по здравна каса с подправени документи, с хитри схеми за източване, с " купени " с огромни заплати лекари. Сега историята се повтаря, само че с нови герои.

Д-р Данчо Гурдев, който през май бе определен за шеф на МБАЛ - Велинград, сполучливо усвоявал противозаконните управнически практики в общинската болница. Това разясняват осведомени в града след съмнения за ново източване на средства от лечебното заведение.

След като Общинският съвет не приема предложение на Гурдев за отпущането на общински средства за ремонт на кухненския блок в болничното заведение за 256 000 лева, шефът взема решение да финансира ремонтните действия с пари на лечебното заведение. Но без действително да е оповестена социална поръчка с такава активност. Изненадата е още по-голяма, откакто излиза наяве, че получените предложения са за кухненско съоръжение на стойност 3 пъти над пазарните цени. Общинските съветници към този момент залагат каква комисиона си е уговорил шефът.

В офертите са включени уреди, за които може да мечтае всеки изискван ресторант. Общинари подозират, че с актуализирания кухненски блок шефът желае да реализира външна активност за кетъринг услуги, въпреки активността му да би трябвало да е обвързвана само с приготвянето на болнична храна за пациентите. Питат и за какво е належащо да се харчат пари за ненужни поправки, откакто болничното заведение е в неприятно финансово състояние от години. Очакват я и неотложни заплащания.

Общинското лечебно заведение би трябвало да възвърне близо 400 000 лева - средства на РЗОК, усвоени непозволено преди години. През юни 2022 година Върховният административен съд постанови, че районната каса печели дефинитивно делото против МБАЛ - Велинград, поради осъществена активност въз основата на подправени документи на лекари.

Падежът на една от най-големите вноски към съглашението за връщането на парите е точно в този момент - през декември. Според осведомени доктор Гурдев към този момент е изпратил искане в Общинския съвет във Велинград за разсрочване на задължението за януари 2023 година За всяко просрочване обаче се дължат законоустановени лихви и други разходи. А на МБАЛ - Велинград, са нужни средства за лечебна активност, за нова инсталация, медикаменти, привличане на нови фрагменти, а последното значимо перо е ремонтът на кухнята?

Според общински съветници продължава и " източването “ на болничното заведение посредством нелегално асимилиране на средства по клинични пътеки изключително в отделенията по хирургия и педиатрия. Макар на хартия там да се водят по няколко медици, на процедура и в двете отделения работи по 1 доктор. Те няма да се изненадат от нови инспекции и дори се чудят за какво толкоз се бавят. Очакват и още по-сериозни проблеми с обезпечаване на първокласен медицински личен състав, тъй като доктор Гурдев освобождавал " недоволни " от ръководството му водещи лекари. Според осведомени той толерирал трима лекари с неприятна известност измежду пациентите. Те получавали големи 5-6-цифрени суми като заплащане за сметка на другия медицински личен състав.

За избора на новия шеф към този момент съжалявали и общинските съветници в града.

Процедурата по желание на нов шеф на МБАЛ - Велинград, бе оповестена през май 2022 година на последната сесия на Общинския съвет. Съветниците тогава гласоподаваха комисия за избор на нов шеф, които съгласно медийни изявления били в спор на ползи. Местните съветници избраха на 26 май анестезиолога Данчо Гурдев, придобил компетентност през декември 2021 година, като преди този момент трансформираха изискванията, които изискваха за този пост 3-годишен управнически опит.

Всички тези съществени проблеми са поставяни на откритите общински сесии, отговор няма. Управителят доктор Гурдев пък не е открит за коментар.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР