След няколко часа дебати парламентът единодушно прие днес на първо

...
След няколко часа дебати парламентът единодушно прие днес на първо
Коментари Харесай

Депутатите приеха промените в изборните правила на "Има такъв народ"

След няколко часа диспути Народното събрание единомислещо одобри през днешния ден на първо четене промени в изборните правила, импортирани от партия " ИТН " (ИТН).

Сред тях са отпадане на ограничаването за откриване на изборни секции в страни отвън Европейския съюз, основаване на нов избирателен регион " Чужбина ", гласоподаване единствено с машини и нова Централна изборна комисия (ЦИК).

Само един глас " въздържал се " регистрира резултатът в пленарната зала. Всички останали депутати гласоподаваха " за ".

Други оферти, подкрепени със законопроекта на Има Такъв Народ на първо четене, плануват гласоподаване с бюлетина единствено в лимитирани случаи в избрани от закона секции, или с експлицитна декларация за това.

В общия законопроект се планува видеозаснемане и видеоизлъчване при преброяването и отчитането на гласовете в изборното помещение, както и при приемането и инспекцията на изборните протоколи в секционните комисии, както и прекачване на данните от машинното гласоподаване.

На първо четене беше подкрепено президентът, след обществени съвещания с показаните в Народното събрание политически сили, да назначи нови членове на ЦИК с сведен състав до 15.

Премахва се и квотата в ЦИК на партии и обединения, които са в Екологичен потенциал, само че не вземат участие в националния.

На първо четене беше признато въвеждане на пробно отдалечено електронно гласоподаване да се създаде на президентските избори през есента.

Напрежение в пленарната зала провокира предлагането на ръководителя на правната комисия Радостин Василев от Има Такъв Народ за тридневен период за внасяне на предложение сред двете четения. От ГЕРБ гласоподаваха срещу, а депутатите от Българска социалистическа партия гласоподаваха и " срещу ", и " въздържали се ", само че не поддържаха това предложение.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Тома Биков остро възрази на късия период, като съобщи, че с поддръжката му е станало ясно, че се върви към приемане на Изборен кодекс за една нощ, а съпартиецът му Любен Дилов позволи, че това е знак, че се върви към предварителни избори и че Има Такъв Народ нямат желание да вършат държавно управление.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР