След новите турски нарушения на гръцкото въздушно пространство министър-председателят Алексис

След новите турски нарушения на гръцкото въздушно пространство министър-председателят Алексис ...

Турция отново наруши въздушното пространство на Гърция.

След новите турски нарушения на гръцкото въздушно пространство министър-председателят Алексис Ципрас заяви, че страната трябва да остане нащрек, но същевременно изключи възможността за инцидент в Егейско море, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
В интервю пред телевизионния канал Алфа Алексис Ципрас увери: „Гърция никога не е имала по-силни съюзници от сегашните“, предаде агенция Фокус.
По-рано през деня два турски F-16s нарушиха Атинския въздушно-информационен район за полетите без да предоставят предварителен план за полетите. Полетите са извършени над остров Фармакос в 10:08 ч на височина 27 000 фута, а след една минута самолетите са били над остров Агатос на височина 25 000 фута. В 10:12 ч са били на последната височина над Кунели .
Според Гръцкия генерален щаб по отбраната турските самолети са били идентифицирани и прихванати от гръцката патрулна авиация в съответствие с международните норми.
Този инцидент става ден след поредните турски въздушни нарушения, когато въздушното пространство на Гърция е пресечено 99 пъти в отговор на провежданите военноморски гръцки учения в Егейско море.
Същевременно напрежението между Вашингтон и Анкара във връзка с плановете на Турция да закупи руската оръжейна система С-400 продължи и в сряда. В отговор на писмо от миналата седмица на държавния секретар по отбраната на САЩ Патрик Шанахан за евентуални последици, ако Турция продължи осъществи доставката, турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че това противоречи на духа на НАТО.

Източник: actualno.com