Китай и Сърбия ще задълбочат и разширят всеобхватното стратегическо партньорство.

...
Китай и Сърбия ще задълбочат и разширят всеобхватното стратегическо партньорство.
Коментари Харесай

Си Дзинпин: Китай и Сърбия ще задълбочат и разширят всеобхватното стратегическо партньорство

Китай и Сърбия ще задълбочат и разширят всеобхватното стратегическо партньорство. Двете страни непрестанно ще вървят по пътя на взаимното съгласие, доверие, поддръжка и помощ и ще продължат да се поддържат твърдо по значими въпроси от жизненоважен интерес и извънредно значение. Китай почита и поддържа избора на народа на Сърбия за пътя на развиване, поддържа напъните на Сърбия за опазване на националния суверенитет и териториалната целокупност, като се опълчва на намесата на всякаква мощ във вътрешните работи на Сърбия. Това сподели китайският президент Си Дзинпин за преди визитата си в Сърбия.

„ Ние би трябвало непрекъснато да играем примерна роля в насърчаването на правораздаване и почтеност. Като стоманени другари и пазители на международния мир, Китай и Сърбия имат сходни позиции по доста значими интернационалните и районни въпроси. Изправени пред интернационалната обстановка, преплетена с промени и разтърсвания, ние би трябвало непрестанно да укрепваме координацията в интернационалните организации като Организацията на обединените народи и други, с цел да застанем дружно за еднакъв и спретнат многополюсен свят и универсално потребна и приобщаваща икономическа глобализация, дружно практикуваме същински мултилатерализъм, както и да се посветим на опазването на международния мир и непоклатимост и интернационалната правдивост и почтеност ”, добави още Си Дзинпин.

„ Преди 25 години НАТО жестоко бомбардира китайското посолство във Федерална република Югославия, убивайки трима китайски публицисти, а точно Шао Юнхуан, Сю Синху и брачната половинка му Джу Ин. Никога не би трябвало да забравяме това. Китайският народ цени мира, само че в никакъв случай няма да разреши една историческа покруса да се повтори. Приятелството сред Китай и Сърбия, което е напоено със споделената кръв на двете народи, се е трансформирало в общ спомен на двете народи и ще насърчи двете страни да създадат огромни крачки напред дружно ”, съобщи Си Дзинпин.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР